A kipufogógáz belégzése „rosszá” változtatja a „jó” HDL-koleszterint

Egy új kutatás azt mutatta ki, hogy a kipufogógáz belégzése megváltoztatja a védő hatásúnak ismert HDL-koleszterint, úgy, hogy érrendszeri védő hatása helyett ellenkezőleg, elősegíti az artériákban a vérrög-képződést és érelzáródást.

A HDL-koleszterinre gyakorolt hatás mellett a kipufogógáz belégzése az oxidáció más komponenseit is aktiválja, s a sejtek és a szövetek károsodása gyulladáshoz vezet, ami az artériák megkeményedését okozza – ezt mutatták ki a Los Angeles,  California Egyetem (UCLA) és más intézmények kutatói. (További információ a koleszterin típusokról >>)

A vizsgálatot egereken végezték, az eredmények az érelmeszesedéssel foglalkozó szaklap, az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology internetes kiadásában jelentek meg.

A kipufogógázban kibocsátott részecskéket olyan kémiai anyagok burkolják be, amelyek érzékenyek a szabad gyökökre: ezekről ismert, hogy oxidációt váltanak ki. Azt azonban, hogy a háttérben levő mechanizmus miként vezet érelmeszesedéshez, nem tudják pontosan. Az azonban bizonyos, hogy a folyamatban alapvető szerepe van a szabadgyökök okozta károsító folyamatoknak. (A szabadgyökökről >>)

A vizsgálatban azt találták, hogy azokban az egerekben, amelyek két hétig kipufogógázt lélegeztek be, a vérben és a májban oxidatív károsodás volt kimutatható, és ez azután is megmaradt, hogy az egerek tiszta, szűrt levegőt lélegeztek be egy héten át. A károsodásban kulcsszerepe lehet a megváltozott HDL-koleszterinnek – állítják a kutatók.

„Ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy a légszennyezés elősegíti a rosszul működő, oxidációt kiváltó típusú HDL-koleszterin keletkezését és további szabadgyök utak aktivációját. Ez lehet az egyik olyan mechanizmus, amellyel a légszennyezés hozzájárul az artériák elzáródásához, és ennek következményeihez, a stroke-hoz és a szívinfarktushoz” – mondta a vizsgálat szenior szerzője, dr. Jesus Araujo, a UCLA környezeti kardiológia tanszékének igazgatója.

A kipufogógáznak kitett egerekben – azokban is, amelyek aztán tiszta levegőt lélegeztek be – jelentősen csökkent a HDL-koleszterinnek az LDL-koleszterin által kiváltott oxidáció és gyulladás elleni hatása. Így, hogy a HDL-koleszterin nem gátolta az LDL-koleszterint, az oxidációs folyamat korlátozás nélkül mehetett végbe. Sőt, a HDL-koleszterin még tovább erősítette az oxidációs folyamatot, s az LDL-koleszterinnel együttműködve még jelentősebb oxidatív károsodást okozott.

“Cell Guard, a sejtvédő antioxidáns” 

A kutatók a kipufogógáznak kitett egerek vérében kétszeresnek-háromszorosnak találták az oxidációs termékek szintjét.

A mostani kutatás a munkacsoport korábbi eredményeire épült, amelyek azt mutatták, hogy a légszennyező kis részecskék elősegítik a koleszterin plakkok keletkezését az artériákban, s hogy ebben szerepe lehet a HDL-koleszterinnek.

A folyamat lényege, hogy a kipufogógázok a szervezetben szabadgyök-szerű reakciókat indítanak meg. Ezért ésszerű ajánlani a nagy koncentrációjú füsthatásnak kitett (főként városokban élő) lakosok számára erős hatású antioxidánsok szedését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.