Árvíz: hogyan előzzük meg a fertőzéseket?

A németországi ismeretek szerint nem kell tartani a fertőző betegségek fokozott megjelenésétől az áradások után. Ennek ellenére a Robert Koch Intézet bizonyos biztonsági intézkedések bevezetését javasolja.

Áradáskor a fő fertőzésveszélyt a széklettel ürülő kórokozók jelentik, melyek azután szájon keresztül fertőznek. Ezek a kórokozók általában gyomor-bél rendszeri megbetegedéseket idéznek elő vagy fertőző májgyulladást (hepatitisz A). A fertőzés addig nem üti fel a fejét, amíg tiszta ivóvíz és mosóvíz rendelkezésre áll, és hasonlóképpen tiszta az élelmiszer is. Ezért nem szükséges általában a védőoltás májgyulladás ellen az érintett területeken, de a védekezésben résztvevők számára meggondolandó az oltás a Robert Koch Intézet véleménye szerint.

Ugyanezt javasolják már régóta a csatornázási művek és a víztisztítók dolgozóinak, nemcsak árvíz esetén.

Magánszemélyek esetén a gondos kézhigiéne mellett a bizonytalan eredetű élelmiszerek kerülését javasolják. Legfontosabb a tiszta ivóvíz. Javasolják, hogy az árvízzel érintkezett élelmiszereket ne használják. Az ár elvonulása utáni helyreállítási, takarítási folyamatok során a fertőzésveszély még ugyanúgy fennáll, így javasolják, hogy a gyerekeket tartsák távol az elöntött területektől, ne hagyják benne úszni, játszani.

Külön gondot jelentenek az ásott kutak. Ezeket az áradás utáni ismételt használatbavétel előtt ellenőriztetni kell a hatóságokkal. Amíg ez nem történik meg, addig zöldség, gyümölcs öntözésre se szabad ezeknek a vizét használni.

Mivel az áradás utáni eltakarítás során fokozott a sérülések veszélye is, ellenőrizni kell, hogy érvényes-e még a tetanusz elleni oltás, és ha nem, célszerű emlékeztető oltást adni. A takarítás idejére is ajánlatos jól záródó csizmát, kesztyűt és ruházatot viselni, mert ezzel is csökkentjük a fertőzött vízzel való közvetlen érintkezést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.