5 dolog, amiről megváltozott az orvosok véleménye II.

Ismerős történet. Az egyik nap X, Y és Z doktor azt mondja valamiről, hogy az jó nekünk, majd pár hónap múlva meggondolja magát és gyökerest az ellenkezőjét állítja. Honnan tudhatjuk, hogy mikor kinek higgyünk? Ezt természetesen senki nem tudja megválaszolni. A kutatásoknak köszönhetően az orvosok ismeretei folyamatosan bővülnek, és bár még csak a 21. század kezdetén járunk, már sok mindent másképp látnak a századforduló óta.

Orvosi marihuána

A legelterjedtebb tiltott drog az USA-ban a marihuána, ami a szövetségi kormány klasszifikációja szerint Shchedule I anyag, vagyis nincs egészségügyi haszna és magas abúzus kockázattal jár. Tanulmányok szerint a rendszeres marihuána fogyasztók IQ-ja idővel csökken, amellett, hogy a marihuána használat a hagyományos dohányzás minden kockázatát hordozza: légúti panaszoktól a rák kockázatáig.

Azonban egyesek régóta győzködik a kormányt, hogy engedélyezze a marihuána orvosi célú felhasználását, arra hivatkozva, hogy drog segítséget nyújt a rohamok, a gyógyszer-indukált émelygés és a sérülésekből adódó krónikus fájdalom enyhítésében. De az orvosok ezt elutasították kitartva amellett, hogy előnyeihez képest a drog túlságosan veszélyes.

1996-óta közel 20 állam engedélyezte a marihuána orvosi célú alkalmazását, és az orvosok gyakran tapasztalják a drog pozitív hatásait. Ennek eredményeképp sok orvos megváltoztatta a legalizációjával kapcsolatos véleményét. Dr. Sanjay Gupta és Dr. Mehmet Oz  is egyaránt azt hangoztatja, hogy ma már ők is támogatják a marihuána orvosi alkalmazását. Gupta 2013-ban azt nyilatkozta, hogy a külföldi laborok kutatásai és a betegek értékelése alapján hozta meg ezt a döntését. Egy 2014-es felmérésben az orvosok 56%-a támogatta a marihuána orvosi célú alkalmazásának engedélyezését. Bármit is hoz a jövő, a legalizáció legalábbis lehetővé tenné, hogy tanulmányozzák a szervezet és a drog kölcsönhatását, mivel a marihuána tanulmányok mindössze 6%-a vizsgálja a drog terápiás tulajdonságait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.