A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányos a tél végére

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos a tél végére a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása szerint – közölte a Magyar Prevenciós Orvosi Egyesület.

A közlemény szerint a klinika kutatócsoportja 2013 áprilisában mérte fel a felnőtt lakosság D-vitamin szintjét. A kutatás életkor, nem és lakóhely szerint is reprezentatív, az első ilyen Magyarországon és a világon.

Az eredményeket bemutató, az egyesület és a klinika által szervezett konferencián Takács István docens, a kutatás irányítója a közlemény szerint elmondta: a vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 nanogramm/milliliter, ez körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák az orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban. 

A közleményben kitértek arra, hogy a D-vitamin egy létfontosságú anyag, a D-hormon előanyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja. 

Okoz-e tüneteket a D-vitamin hiánya?

Sajnos, már csak súlyos esetekben jelentkeznek tünetek. Fáradtság, izomgyengeség, fertőzésekre, gyulladásos betegségekre, asztmára való fokozott hajlam  felhívhatja a figyelmet a vitamin hiányára. Persze nem érdemes megvárni a súlyos hiány kialakulását, mert a megelőzés igen egyszerű, D-vitamin igényét télen is pótolhatja: számos táplálék-kiegészítő áll rendelkezésre. Fontos, hogy ennek szedése kapcsán is betartsuk az orvos utasításait.

Még több információ a D-vitaminról >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.