Kakaó: 20 év fiatalodás az agynak

Az egyes élelmiszerekben előforduló flavanol hatására megfordul az idősödéssel együttjáró memóriaromlás: a Nature Neuroscience cikke szerint 3 hónapos flavanol-fogyasztással a 60 évesek memóriafelelős agyterülete a 40 évesek szintjére javul.

A flavanol – nem azonos a flavonoidok közé tartozó flavonollal – a legnagyobb koncentrációban a kakaóbabban fordul elő, de különböző fajtái – catechin, epicatechin gallát, epigallocatechin, epigallocatechin gallát, proanthocianidinek, theaflavinok, thearubiginek – megtalálhatók a következő növényekben is: zöld tea, banán, gránátalma, őszibarack, kóla-dió, fahéj, kék bogyós gyümölcsök, vörösbor, orbáncfű – így sok tradicionális növényi gyógyszerben is.

Nature Neuroscience-ben megjelent tanulmányban (Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults) kakaóbabból kivont flavanolt használtak a Columbia University Medical Center idegkutatói. Eredményük az első direkt bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az életkorral összefüggő memóriaromlás egy bizonyos komponense egy speciális agyterület elváltozása miatt alakul ki, és hogy a memóriaromlás ezen fajtája javítható diétás beavatkozás révén.

A tanulmány vezető szerzője, Scott Small szerint az öregedéssel tipikus megjegyzési, felismerési hanyatlási tünetek járnak együtt, így pl. egyre nehezebb megjegyezni az új ismerősök nevét, vagy azt, hogy hova tette valaki a kulcsot, hol parkolt az autóval, írja a tanulmányról beszámoló medicalnewstoday. Ez a normális életkorfüggő hanyatlási folyamat már a felnőttkor elején megkezdődik, de a hatása először csak az ’50-es, ’60-as életévekben válik érezhetővé. Mint a kutató megjegyzi: ez az életkorfüggő folyamat különbözik az Alzheimer-kórban bekövetkező memóriaromlástól.

A kutatók 37, 50 és 69 életév közötti egészséges önkéntest vizsgáltak, akiket két csoportba osztottak: az egyik csoport tagjai napi 900 mg flavanolt kaptak 3 hónapig, a másik csoport tagjai pedig csak kis mennyiségű flavanolt (10 mg/nap). A résztvevőkkel a 3 hónapos időszak kezdetén és végén elvégezték a speciális fMRI-vizsgálatokat és a speciális memóriateszteket. A sok flavanolt fogyasztó csoport tagjainál a 3 hónap elteltével jelentősen javult az agy memóriáért felelős régiójának működése, a tagok egyértelműen jobban teljesítettek a memóriatesztekben. Mint dr. Small elmondja: „Ha a vizsgálati alanynak a vizsgálati időszak elején úgy funkcionált a memóriája, mint egy tipikus 60 évesnek, 3 hónap elteltével egy átlagos 30 vagy 40 éves ember memóriaműködését láthattuk nála.”

Tanulság: rendszeres kakaó (vagy más, magas flavanol tartalmú ételek) fogyasztása jelentős mértékben képes javítani a memóriánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.