Ön is elköveti ezt a súlyos hibát és kiteszi magát a szívinfarktus veszélyének?

Ezzel az egyszerű, természetes módszerrel radikálisan csökkenthető a szívinfarktus, a szélütés és a magas vérnyomás kockázata, bár bizonyos szakértők démoninak gondolják – hangosan hirdetve rákkeltő hatását. A probléma csak az, hogy NYOLCVANSZOR nagyobb az esélye annak, hogy szívinfarktusban fog valaki meghalni, ha elköveti ezt a hibát. A részletek …

A történet dióhéjban
  • A napfény a bőrben nitrogén-oxid (NO) termelést vált ki: ez a molekula alapvető fontosságú a vérnyomás szabályozásában és értágító hatása révén  képes csökkenteni a szívinfarktus és a szélütés (stroke) kockázatát.
  • A napfény haszna messze felülmúlja a napozáshoz köthető kockázatokat. Meggyőző bizonyítékok igazolják, hogy a bőrrák okozta halálozás kockázata NYOLCVANSZOR kisebb, mint a szívinfarktus vagy a stroke okozta halálozás kockázata!
  • A nitrogén-oxid serkenti a vérkeringést, javítja az erek rugalmasságát és funkcióját, emellett kulcsszerepe van az agy és az immunrendszer működésében is.
  • A magas húgysav szint (a köszvény okozója) a nitrogén-oxid hatásának gátlásával vérnyomásemelő hatású. A nyugati étrenden élő társadalmakban a fruktóz tartalmú italok és élelmiszerek fogyasztása a legelterjedtebb oka a magas húgysavszint kialakulásának a klasszikus köszvényt okozó étrenden túl.
  • A “melanóma járvány” jelentősen túlhangsúlyozott. Szakértők adatai alapján a melanóma miatti anyajegy eltávolítások 90%-a jóindulatú elváltozás miatt történik. A fényvédő krémek használatával érdemben nem csökkent a melanóma előfordulási gyakorisága. Sőt, a tudomány legfrissebb állása szerint a megfelelő UV expozíció védő hatású a melanómával szemben!

Egy új vizsgálat szerint a napfény fokozza a nitrogén-oxid (NO) termelést

Korábbi bejegyzéseimből mostanra már biztosan kiderült, hogy komoly támogatója vagyok a kultúrált napozásnak az ebből származó jelentős egészségi előnyök miatt. Ezek többsége a fokozott D-vitamin termeléshez köthető (lásd a D-vitamin hiányról szóló cikkeket >>). Azonban egy új, az Egyesült Királyságban lefolytatott vizsgálat szerint a napfény haszna messze  túlmutat a D-vitamin képzésen.

Valójában a napozás lehet az egyik legfontosabb lépése a szívbetegségek és a stroke megelőzésének!

Az Edinburgh Egyetem tudósai felfedezték, hogy a napfény hatására bőrünk nitrogén-oxidot bocsát a véráramba; az már régóta ismert, hogy a nitrogén-oxid értágító hatása révén erős vérnyomáscsökkentő hatással bír.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a napozás révén megnövelhető az ember élettartama, mivel csökkenthető a halálos kimenetelű szívinfarktusok és szélütések gyakorisága. A tanulmány összefoglalója  Journal of Investigative Dermatology (a bőrgyógyászati kutatás szaklapja) című újság 2013 áprilisi számában jelent meg.

Az edinburghi kutatók elképesztő statisztikai adatokat közöltek. Észak Európában minden egyes bőrrák okozta halálozásra 60-100 magas  vérnyomás következtében kialakuló stroke vagy szívinfarktus okozta halálozás jut.

Mivel a stroke vagy szívinfarktus okozta halál esélye átlagosan nyolcvanszor nagyobb, mint a napozás okozta bőrrák kockázata, ez új megvilágításba helyezi a napfény fontosságát. A D-vitamin megfelelő vérszintje már önmagában csökkenteni képes a szív- érrendszeri megbetegedéseket, bár a D-vitamin pótlás önmagában nem hat a magas vérnyomásra. A most megjelent tanulmány eredményei adtak magyarázatot erre a korábban már ismert jelenségre.

“Azt gondoljuk, hogy a napozás hatására kialakuló érrendszeri folyamatok haszna messze felülmúlja a bőrrák esetleges kockázatát. Munkánk választ ad arra, hogy mi ennek a jelenségnek a háttere, továbbá azt is meg,agyarázza, hogy az étrendi D-vitamin bevitel önmnagában miért nem tudja teljes mértékben kompenzálni a napfény expozíció hiányát.” nyilatkozta Richard Weller kutató.

Hogyan napozzunk?

Tíz-­tizenöt perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) UV­-B sugárzás körülbelül 1500– 3000 NE D3­-vitamin képzéséhez elegendő. Sajnos, a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3­-vitamin ­képző hatása a mi égövünkön nagyságrendekkel kisebb. Fényvédő krémek vagy árnyékolás 97–99%-kal csökkenti a bőrben a D-vitamin képződését. A napozás másik fontos szabálya: a bőr soha ne égjen meg!

Azaz napozzunk keveset fényvédő krémek nélkül a jelzett időszakokban, majd vonuljunk árnyékba és védjük a bőrünket magas faktorszámú fényvédő krémekkel. 

A fenti megfontolt módon végzett napozással nem csak az ismerten fontos D-vitamin képzés, hanem az NO képzés is megfelelően elősegíthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.