Újra itt a nyár! Ihatok sört anélkül, hogy elhíznék?

A sörfogyasztás és a fogyókúra a legtöbb ember szerint egymásnak ellentmondó fogalmak, hiszen a sört magas kalóriatartalmú italként tartjuk számon. Mindezt alátámasztja az megrögzött vélemény, hogy a sörfogyasztók jellemzően túlsúlyos emberek, akik idővel sörhasat növesztenek.

Nem véletlen, hogy a sört sok helyen folyékony kenyérnek is nevezik, hiszen szinte tökéletes táplálék, mely szénhidrátot, vizet és fehérjét is tartalmaz. Egy üveg – fél liter – sörben nagyjából kétszáz kalória van.

Néhány ismert hazai márka kalóriatartalma

  • Dreher – 227
  • Soproni – 185
  • Heineken – 208
  • Stella Artois – 254
  • Arany Ászok – 190

Bár a kétszáz kalória körüli érték soknak tűnhet, ha összevetjük más italokéval, rájövünk, hogy nem feltétlenül van így. Ugyanennyi zsíros tejben csaknem 370 kalória van, fél liter 100%-os narancslé pedig márkától függően akár 220 kalóriát is tartalmazhat.

Mit tartalmaz egy üveg sör?

Az alacsonyabb kalóriatartalmú világos sörök fogyasztása szakértők szerint a borhoz hasonló egészségügyi előnyökkel járhat. A bajor tisztasági törvényeknek megfelelően a sör a következő négy alapanyagból készül: maláta, komló, élesztő és víz.

A sör többek között vitaminokat – elsősorban B-vitamint -, kalciumot és vasat tartalmaz, a rendszeres, mértékletes sörfogyasztás pedig csökkentheti a magas vérnyomás, a szív- és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mindemellett fontos megemlíteni, hogy az átlagos sörök alkoholtartalma más alkoholos italokénak a töredéke, valamit több mint 90 tömegszázalékuk víz.

Tartsunk mértéket!

Az úgynevezett sörhasért pedig nem önmagában a habos ital, sokkal inkább a sör mellé fogyasztott zsírban és szénhidrátban gazdag ételek, a mozgáshiány, valamint a gyakori tivornyázások tehetők felelőssé.

Ha tehát valaki képes mértéket tartani, és egy alkalommal nem iszik meg több üveg sört, felesleges tartania a plusz kilóktól. Néhány deciliter sör nem borítja fel a diéta sikerét, különösen, ha közben nem feledkezik meg a rendszeres sportról sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.