Ingyen gyógyszer a cukorbetegség és az elhízás ellen

Az étkezés utáni séta jól szabályozza a vércukorszintet  – közölték a George Washington Egyetemkutatói.  Az evést követően megemelkedő vércukor növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ezért a legrosszabb választás pihenni egyet étkezés után.

Loretta diPietro kutatásvezető szerint az amerikai tanulmány elsőként vizsgálta a kockázatos időszakban végzett kis testmozgás hatását. Elmondta, hogy a cukorbetegséget megelőző állapotból (glükóz intolerancia) a tényleges cukorbetegséghez vezető út kulcstényezője az evés utáni magas vércukorszint.

A tanulmány kimutatta, hogy az étkezést követő tizenöt perces séta ugyanolyan hatékony, mint a napi negyvenöt perces, könnyű vagy mérsékelt tempójú gyaloglás, azonban evés után “jelentősen jobb eredménnyel lehet az idős korúaknál megfigyelt, megemelkedett cukorszint veszélyeit elhárítani”. Ez viszont azt jelenti, hogy minden étkezést követően ajánlott egy rövid testmozgást beiktatni a napirendbe. Legyünk figyelemmel arra is, hogy nagy mennyiségű étel elfogyasztása után a gyomor teltsége miatt nehezebb terhelni magunkat, ezért az ételek összmennyisége ne legyen túlságosan magas, mert ez korlátozhatja a jóleső mozgást.

A tudósok szerint idős korban a hasnyálmirigy lassabban vagy kevesebb inzulint termel, így az idősek különösen érzékenyek az evés utáni vércukor-csúcsra. A séta legjobb időpontját vacsora utánra teszik, mivel általában ez a legbőségesebb, így a cukorterhelés szempontjából a legkockázatosabb is. Az emelkedés folytatódik éjjel és még reggel is, ám érzékelhetően csökken a sétával.

 DiPietro szerint az eredmények a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének “költséghatékony útját” jelenthetnék.

A vizsgálat megerősítette eddigi ismereteinket, miszerint a rendszeres testmozgás a cukorbetegség, az elhízás, de a magas vérnyomás megfelelő kezelési eszköze is egyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.