A testedzés jó zsírt csinál a rossz zsírból

Egy most közzétett vizsgálat szerint a testmozgás hozzájárul ahhoz, hogy a „rossz” (fehér) zsír „jó” barna zsírszövetté alakuljon, mely anyagcsere szempontjából aktívabb és hasznosabb – számoltak be az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) 73. kongresszusán.

Az emberi szervezetben kétféle zsírszövet van jelen:

  • Barna zsírszövet („jó” zsír) – a zsírnak ez a típusa égése során energiát biztosít a szervezet hőtermeléséhez.
  • Fehér zsírszövet („rossz” zsír) – ez a fajta zsír a felesleges kalóriák tárolására szolgál, azaz energiaraktárként szolgál.

Azok az emberek, akiknek szervezetében több barna zsírszövet van, általában vékonyabbak és jobban képesek megőrizni a szervezet hőjét hideg környezetben, míg a szervezetükben sok fehér zsírt raktározó személyek azok, akik ülő életmódot folytatnak.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy az intenzív testedzési programot végző kísérleti állatok, illetve emberek szervezetében a bőr alatti fehér zsírszövet barna zsírszövetté alakul át. A testedzés emberek esetében 12 hetes szobakerékpározást jelentett. Ennek hatására az ülő életmód során felhalmozódott, eredetileg fehér zsírszövet új, barna zsírszövetté alakult, ez az anyagcsere szempontjából jóval aktívabb, mint a fehér zsírszövet.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás nemcsak az izmok állapota szempontjából előnyös, hanem a zsírszövetet is befolyásolja. Egyértelműnek látszik, hogy testedzés hatására a zsírszövet barnábbá és ezzel együtt aktívabbá válik. Azt feltételezzük, hogy az egészségesebb zsírszövetből olyan faktorok kerülnek a keringésbe, melyek más szövetek állapotára is hatnak” – magyarázza Kristin Stanford, a bostoni Joslin Diabetes center kutatója.

A vizsgálat rangidős szerzője, Laurie Goodyear, a Harvard Egyetem docense így fogalmaz: „Azt eddig is tudtuk, hogy a testedzés hasznos a szervezet számára. Most azonban azt is bebizonyítottuk, hogy fizikai aktivitás hatására drámai változások mennek végbe a zsírszövetben, melynek kedvező anyagcsere hatásai vannak. A barna zsírszövet nem azonos a centrálisan lerakódó, azaz „rossz” zsírral, mely cukorbetegségre hajlamosíthat. A barna zsír a bőr alatti régiókban helyezkedik el, mely oly módon adaptálódik, hogy ez kedvezően befolyásolja az anyagcserét.”

Összefoglalva: a most nyilvánosságra hozott vizsgálat azt igazolta, hogy a barna zsírszövet kedvezőbb testösszetétellel társul, csökken a zsírtömeg és fokozódik a sejtekbe történő cukorfelvétel és az inzulinérzékenység a kísérleti állatoknál. Stanford úgy látja, hogy vizsgálati eredményeik újabb motivációt jelenthetnek a fizikai aktivitás fokozásához. Az adatok azt jelzik, hogy a testedzés hatására akkor is metabolikusan aktívabb barna zsírszövet képződik, ha ez nem párosul testsúlycsökkenéssel, ez pedig javítja az általános egészségi állapotot és összességében az anyagcserét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.