Tűzoltó doktorok

A szívkoszorúér betegséget már több, mint 100 esztendeje ismerjük. Az elmúlt 25-30 évben a kardiológusok sokféle módszert dolgoztak ki a kezelésére: gyógyszeres, szívkatéteres és műtéti megoldások egyaránt léteznek. Mégis, az orvostudomány jelentős eredményei ellenére egyre gyakoribbak a szív- és érrendszeri betegségek, és egyre többen szenvednek ezek életet megnehezítő következményeitől. Miért van ez?

Ne feledjük, hogy a kardiológusok már csak afféle tűzoltóként jelennek meg a páciensek életében, amikor a súlyos betegség már nyilvánvalóvá vált, előrehaladott állapotban van és sok esetben két, három vagy akár négy évtizedes elhanyagolt állapot következményeivel kell szembeszállniuk. A megelőzés jelentőségét hangsúlyozza az a tény, hogy a szívrohamban életüket vesztő páciensek 40 százalékánál egyáltalán nincsenek megelőző tünetek és az infarktust elszenvedők 40-60 százalékánál a roham kezdetét követő 2 órán belül beáll a halál. Mindez a megelőzés fontosságára utal.

Az utóbbi évtized egyik legérdekesebb tudományos vizsgálatáról számolt be a neves The Lancet című szakfolyóirat egyik 2004-es száma. Az 52 országban közel 30.000 lakos bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy az egyébként könnyen mérhető kockázati tényezők – a dohányzás, a magas vérnyomás, a helytelen étrend, a testmozgás hiánya és a stressz – okozzák az első szívrohamok több, mint 90%-át! Értelemszerűen adódott a következtetés, hogy mindezek a kockázati tényezők “kedvezően módosíthatóak”, sőt, a megfelelő ismeretanyag birtokában, kellő tudatossággal ezek el is kerülhetőek!

Blogomon keresztül Ön is a kezében tart egy lehetőséget, hogy a szívinfarktushoz vezető alapvető folyamatok megismerése után csatlakozzon   egy olyan, jól követhető szívbarát programhoz, amely segít életmódja megváltoztatásában.

Korántsem “villámmegoldásról” van szó – az ajánlott lépéseket fokozatosan fogjuk megtenni méghozzá úgy, hogy ne tehernek érezze a feladatokat, hanem jóleső érzés töltse el azok megtétele után. Ehhez változatlanul ízletes, mégis szívbarát ételek receptjeit, nyugtató- és testgyakorlatokat, egyszerű stresszcsökkentő módszereket, közvetlen szakorvosi támogatást talál a bejegyzésekben. Reményem szerint ezek kellő indíttatást adnak ahhoz, hogy Ön is vállalja a hosszú, egészséges élethez szükséges változtatásokat. Hangsúlyozom, hogy soha nem késő a megelőzést elkezdeni! Az erek állapota még hosszú évekig tartó elhanyagoltság után is látványosan javulhat a megfelelő életmódbeli változtatásokat követően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.