Hogyan kerülje el a fogyókúra 7 tipikus buktatóját?

Fogyókúra 7 tipikus buktatója

A túlsúly kapcsán elengedhetetlen, hogy a fogyókúráról és ennek buktatóiról is szót ejtsek. Az alapvető probléma az szokott lenni, hogy a fogyni vágyók a fogyókúrának elsősorban kozmetikai és nem egészségügyi okból fognak hozzá, s ezért gyakran olyan egészségtelen eszközöket és módszereket alkalmaznak, melyek utólag káros hatásokat okozhatnak.

  1. Készüljön fel rá, hogy lesznek buktatók! Ennek tudatában könnyebb lesz ezekre felkészülni és minél egyszerűbben elkerülni ezeket vagy túllépni rajtuk.
  2. Gyors sikert akar elérni. De miért veszélyes a túl gyors fogyás? A gyors súlyvesztésnek több hátulütője is van. Az egyik az, hogy a leadott zsírtömeg az éhezéses fázisok miatt kialakuló jojó-effektus miatt sokszorosan visszatérhet. A második probléma a bőr meggyengülése, repedése, striák kialakulása a fogyás-hízás ciklusok során, harmadik pedig az, hogy sokszor nem is zsírvesztés alakul ki, hanem csak szervezete folyadéktartalmát veszíti el (például hashajtók felesleges használata következtében).
  3. Fogyás életmódváltás nélkül. Sokan azért nem tudnak lefogyni, mert nem akarnak életmódot váltani, hanem ugyanazt a mozgásszegény életvitelt, egészségtelen táplálkozást akarják folytatni. A látszólag egyszerűbb, könnyebb utat választják. Ilyenkor szoktak külső beavatkozásokat alkalmazni a fogyás érdekében, mint például a zsírleszívást, plasztikai beavatkozásokat. Bár a külalak változik, de ezzel nem tesz semmit az egészsége érdekében, ráadásul a mesterségesen eltávolított zsírszövet szép lassan visszarakódik a nemkívánatos területekre. És ugyanott tart, mint az elején…
  4. Fogyás mozgás nélkül. „Egyél kevesebbet,  mozogj többet”. Mindenki kívülről tudja a sikeres fogyás receptjét.  Ha már megvan a célunk és ismerjük a képletet, akkor miért nem használjuk? Ehhez mindössze egy alapvető dolog szükséges: a valódi döntés, hogy elérjük a célunkat. Ki kell alakítani azt a tervet, napirendet, amibe a szükséges mozgás helyet kaphat.
  5. Fogyás hashajtók segítségével. A hashajtók fogyókúrában történő alkalmazása nem új keletű probléma. Bár a „fogyókúra” elején csökken a testsúly, de ez főleg vízvesztés miatt következik be. A hashajtók hatására a víz- és elektrolit-háztartás felborulhat, könnyen kialakulhatnak jelentős ioneltérések, például kálium- és magnéziumhiány, ezek akár életveszélyes szívritmuszavarokat is generálhatnak. A folyadékvesztés hatására kiszáradás következhet be. A hashajtókhoz a szervezet egy idő után hozzászokik, ez tovább súlyosbítja a problémát, bélmozgás- és tápanyag-felszívódási zavarok alakulhatnak ki.
  6. Fogyás sztárdiétával. A fogyókúra akkor leghatásosabb, ha személyre szabott. Más étrend javasolt egy fiatal diáknak, más egy cukorbeteg idős embernek, más egy aktív életet élő menedzsernek, ezért ne essen abba a hibába, hogy magazinok sztárdiétáit követi! Van, akinek könnyen indul a fogyás, de van, akinek szüksége van kezdetben esetleg természetes étrend-kiegészítőkre, például zsírégetőkre. Inkább kérje ki minden esetben háziorvosa, belgyógyásza véleményét, ha van rá lehetősége, forduljon étkezési tanácsadóhoz.
  7. Rossz stresszkezelés. Az éjfél előtti alvás duplán számít” – tartja egy régi mondás. Ha valaki nem alszik eleget, az idegrendszere is kimerül, kevésbé viseli jól a stresszhelyzeteket, és könnyebben választja pótcselekvésként az evést. A stressz nem megfelelő kezelése esetén a magas szénhidráttartalmú ételeket részesítjük előnyben, ami elhízáshoz vezet. Ha nem pihenünk eleget, azt a testünk stresszként értékeli, és megkezdi a zsírraktározást. Ha kipihentek vagyunk, energikusabbak vagyunk, több kedvünk lesz sportolni is.

Összefoglalva: ha eldöntötte, hogy fogyni akar, alakítsa ki az étrend-testmozgás-stresszkezelés harmóniáját, helyes arányát, csak természetes, egyénre szabott módszereket alkalmazzon és a siker garantált lesz. 

Egyénre szabott étrend, mozgásterv igény esetén keressen a CoronaroCare elérhetőségein!

Természetes összetételű zsírégető a hatékony fogyásért >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.