Miért kell odafigyelnie a testsúlyára?

Az érbetegségek és az elhízás szoros kapcsolata közismert, széles körben bizonyított. A kövéreknek emiatt azonban nem csak lefogyniuk kell, de az elért testsúlyt meg is kell tartaniuk. A sikeres fogyás után testsúlyukat megtartani képes emberek rendszeresen mérlegre állnak, továbbra is sportolnak és folyamatosan odafigyelnek arra, mit is esznek. De mit kockáztatnak azok, akik nem képesek tartósan fogyni? 

Van egy furcsa ellentmondás a rendszeresen diétázók között: mindannyiuk tudja, hogy a túlsúly egészségtelen, mégis minden évben kövérebbek lesznek. Az elhízottak száma évről évre nő. Az elhízás rontja az asztmás tüneteket, emellett bizonyos rákfajták kockázatát is növeli. A dohányzó kövérek évekkel korábban halnak meg. És az egyik legmegdöbbentőbb kutatási eredmény szerint a túlsúlyos gyerekek nyaki érrendszerében ugyanannyi plakkot találtak, mint a középkorú felnőttekben.

„A fejlett országok felnőtt-korú lakosságának közel kétharmada valamilyen mértékben túlsúlyos” nyilatkozta Marc Jacobson az Albert Einstein College of Medicine (New York) népegészségügy professzora.

A kövéreknek emiatt azonban nem csak lefogyniuk kell, de az elért testsúlyt meg is kell tartaniuk. „A sikeres fogyás után testsúlyukat megtartani képes emberek rendszeresen mérlegre állnak, továbbra is sportolnak és folyamatosan odafigyelnek arra, mit is esznek” – mondja a professzor.  „Sokkal több sikeresen lefogyott emberre van szükség, akik nap, mint nap betartják a megváltoztatott szokásaikat, amik sikeressé tették őket a fogyás terén. Ez a gyermekek számára is kiváló minta lenne.”  
Az elhízás mértékének meghatározására a legegyszerűbb mód a testtömeg-index (body mass index, BMI) használata. A kilogrammban mért testsúlyt kétszer el kell osztani a centiméterben mért magassággal. Az érték jó közelítéssel megadja az elhízás mértékét. (Példa: 80kg, 180cm esetén 80:1,8:1,8= 24,7kg/m2).

BMI kategóriák:

 • 18,5 alatt kóros soványság
 • 18,5–24,9 között normális
 • 25–29,9 között túlsúly
 • 30 feletti érték esetén kóros elhízás

A BMI jó közelítést ad, azonban nem tud különbséget tenni a megnövekedett izomtömeg és a zsírszövet között, ezért a sportolók esetén használata nem ajánlott. További lehetőség a csípő körfogatának mérése (férfiaknál 102 cm felett, nőknél 88 cm felett kóros az érték).
Bár a magas BMI nem az egyetlen kockázati tényezője sok krónikus betegségnek (életmódi tényezők, a dohányzás ugyanígy szerepet játszanak), számos betegség és állapot hozható egyértelműen összefüggésbe az emelkedett testtömeggel. Ezek az alábbiak:

 • 2-es típusú /idősebb kori/ cukorbetegség (a cukorbetegek közel 90%-a elhízott)
 • Rák (emlő, vastagbél, endometrium)
 • Magas vérnyomás (a kövérekben a magas vérnyomás kialakulásának kockázata 2-3x nagyobb, mint a normális BMI-vel rendelkezőkben)
 • Zsíranyagcsere zavarok (magas koleszterin, LDL, triglicerid szintek)
 • Stroke
 • Máj és epehólyag betegségek
 • Alvási apnoé (horkolás) és más légzési problémák (az elhízottak 77%-a szenved valamilyen alvászavarban)
 • Ízületi betegségek
 • Nőgyógyászati problémák (például meddőség)

A túlsúly befolyásolja az egész szervezetet, de a társasági életet és a karriert is. Ismert jelenség az egészségügyi személyzet, vagy a vállalatvezetők elfogult hozzáállása a kövérekhez: a kövérek buták, sikertelenek, gyenge akaratúak és lusták. A testméret akár a keresetet és a párkapcsolatot is előnytelenül befolyásolhatja, csakúgy, mint az egészséges szexualitást.
És a kövérség nem olcsó. A túlsúly és a kövérség a megelőzés, a diagnosztika és a gyógyítás terén jelentős direkt költségeket emészt fel. De indirekt hatásai is vannak a csökkent produktivitás és aktivitás valamit tartós távollétek miatt. Az elhízott számára pedig a jelentős napi kalóriabevitel finanszírozása, a változó testmértekhez igazodó aktuális ruházat megvásárlása jelent folyamatos többletkiadásokat.

A kövérség azonban MEGELŐZHETŐ ÉS KEZELHETŐ. Ha fogyni szeretne vagy csak jelenlegi testsúlyát egészséges módon megtartani, látogassa rendszeresen blogomat, vagy kérjen személyes konzultációt a CoronaroCare elérhetőségein, hogy első kézből kapja meg a hiteles friss információkat, egyszerű trükköket a fogyás témájával kapcsolatban.

Természetes összetételű zsírégető a hatékony testsúlykontroll szolgálatában >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.