Mi az a kicsi, sűrű LDL?

A kicsi, sűrű LDL jelenléte tovább emelheti a verőérbetegség kockázatát…

A szívinfarktuson átesett betegek egy részének soha nem volt magas koleszterin szintje. A klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy nem csak az LDL mennyisége, hanem annak formája is fontos tényező az érelmeszesedésben. Ezeknél a betegeknél sikerült kimutatni egy speciális LDL fajtát: a kicsi, sűrű LDL-t (angolul: small, dense LDL). Ez az LDL molekulánál kisebb, így könnyebben jut át az érfal belső rétegén, ezért gyorsabban képes az érelmeszesedés folyamatát megindítani.

LDL koleszterin mérleg

A fiatal felnőtt kortól az idős korig bárkinél kialakulhatnak ezek a kicsi, sűrű LDL molekulák. A folyamat részben örökölhető jelleget is mutat, akár 35-45%-os gyakorisággal. Ezért fontos a már fiatal korban megkezdett szűrővizsgálat azokban a családokban, ahol érelmeszesedés talaján kialakult betegségek zajlottak (például szívinfarktus, szélütés).

Az életstílusnak is hangsúlyozott szerepe van a kicsi, sűrű LDL molekulák kialakulásában. A magas cukor-, illetve összetett cukor (keményítők: liszt, burgonya, rizs) fogyasztás, transz-zsírok bevitele, ellenőrizetlen cukorbetegség, magas triglicerid mellett alacsony HDL szint, és az úgynevezett metabolikus szindróma (összetett anyagcsere betegség) is a kicsi, sűrű LDL molekula kialakulását segíti elő.

Hogyan csökkentheti Ön a kicsi, sűrű LDL kialakulásának esélyét?

Ön is tehet azért, hogy a kicsi, sűrű LDL kialakulásának esélyét csökkentse. Míg az öröklött tényezőkkel szemben nem tud védekezni, addig életmódi változtatásokkal segíthet abban, hogy az Ön kicsi, sűrű LDL szintje minél alacsonyabb legyen. Ezek az életmódi ajánlások a következők:

  • Csökkentse a szénhidrátok bevitelét, a telített és a transz-zsírsavak fogyasztását.
  • Ha Ön cukorbeteg, vércukor értékei legyenek a normális tartományban. Ehhez megfelelő egészséges étrend és gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.
  • Ha elhízott, fokozatosan, lassan csökkentse a testsúlyát az Ön számára megállapított optimális érték felé. A folyamatot a zsírokban, szénhidrátokban (azaz energiában) csökkentett tartalmú étrend mellett a közepes mértékű rendszeres fizikai aktivitás, mozgás jelentősen elősegíti.
  • A koleszterin-csökkentő gyógyszerek közül többről igazolták már a kicsi, sűrű LDL szintjét csökkentő hatást. Ilyenek például az ún. fibrátok, valamint a niacin. Sajnos ez utóbbi Magyarországon nem érhető el.
  • Legyen Ön is tisztában saját kockázatának mértékével: szülei, nagyszülei fiatalon kaptak szívinfarktust? Esetleg szélütésen estek át? Ha igen, Önnek is nagy a kockázata a korai érbetegség kialakulására, orvosi konzultáció szükséges.

A kicsi, sűrű LDL értéke jelenleg elsősorban laboratóriumi körülmények között mérhető, rutin tesztek során még nem alkalmazzák. Annak ellenére, hogy a kicsi, sűrű LDL szerepe a koszorúér-betegségek kialakulásában (elsősorban cukorbetegekben) nem vitatható, a mérések még igen költségesek, ezért a gyakorlatban történő rutin alkalmazása a szakmai ajánlások szerint még nem ajánlott.

Forrás:

  • Rizzo M, Berneis K. Who needs to care about small, dense low-density lipoproteins? Int J Clin Pract 2007, 61, 11, 1949–1956.
  • Backes J. Effect of lipid-lowering drug therapy on small-dense low-density lipoprotein. Ann Pharmacother 2005; 39: 523-526.
  • Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (PDF), July 2004, The National Institutes of Heath: The National Heart, Lung, and Blood Institute.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.