Felkészülés a fogyókúrára

Nem könnyű a meglévő szokásokat megváltoztatni. Mielőtt belekezd egy új diétába vagy rendszeres testgyakorlatokat végezne, bizonyosodjon meg arról, hogy szervezete felkészült a feladatra. Konzultáljon orvosával és kövesse az alábbi útmutatásokat: fogyjon folyamatos orvosi felügyelet és tanácsadás mellett!

Mikor egyik nőbetegem elhatározta, hogy itt az ideje lefogyni néhány kilót a jelenlegi 116 kilójából, tudta, hogy erre fel kell készítenie magát és csak lassan szabad nekifogni a fogyókúrának. „Változatlanul mindent megettem, de 2000 kalória körül tartottam a napi energia bevitelem” mesélte a kezdetekről. Egyszerű, de egyértelmű célt tűzött ki: az első héten 1,5 kilót fogyott. A kezdeti sikertől fellelkesedve a kialakított tervnek megfelelően 1800 kalóriára csökkentette a napi energia bevitelt majd felépítette a napi rendszeres testmozgás tervét. 1 év kemény munkáját követően 34 kilót fogyott.

Nem könnyű a rossz szokásokat megváltoztatni. Mielőtt belekezd egy új diétába vagy rendszeres testgyakorlatokat végezne, bizonyosodjon meg arról, hogy szervezete felkészült a feladatra.

Kövesse az alábbi  3 tanácsot, hogy kész legyen a kezdésre:

Keresse fel orvosát vagy vegye igénybe az ingyenes internetes konzultációs lehetőséget (CoronaroCare)

A túlsúly számos elváltozást és betegséget okozhat, például magas koleszterinszintet, magas vérnyomást, cukorbetegséget. Mielőtt megrohanja a konditermet vagy csökkenti a kalóriabevitelt, ellenőriztesse orvosával a vérnyomását, koleszterin-, triglicerid és vércukorszintjét. Orvosa tudja biztosítani arról, hogy Ön alkalmas a fogyókúra programra és tanácsokat is adhat arra, hogy lehet a legkisebb megterhelés mellett megkezdeni a tréninget és az étrendváltoztatást. Ha Önnek ismert szívbetegsége vagy ízületi problémája van, mindenképpen kérdezze meg orvosát, hogy szükségesek-e további vizsgálatok a nagyobb biztonság érdekében. Fontos tájékoztatnia a doktort arról, hogy milyen gyógyszereket szed, ide értve az antidepresszánsokat is, mert ezek gátolhatják a fogyókúra sikerét.

Képzelje el magát soványabban

Sajnálatos módon a fogyókúrás diéták többsége mögött nem áll semmiféle tudományos bizonyíték arról, hogy tényleg működnek és alkalmasak arra, hogy a kezdeti fogyás után a páciensek az elért súlyt meg is tartsák, közölték a színvonalas Annals of Internal Medicine szaklap áttekintő tanulmányában 2005-ben. Szóval, ahelyett, hogy csupán a kilók leadására és diétás receptek felkutatására összpontosítanánk, próbáljunk meg átfogó célokat felállítani az egészséges életmód érdekében. A fizikai aktivitás és az egészségesebb étkezés lehet a kezdés két könnyű módja.

Ne feledje, az öröklődés is jelentős szerepet játszik az Ön alakjában és testsúlyában. Ez nem azt jelenti, hogy „rossz” alkat öröklésekor már nem is érdemes a fogyáshoz hozzáfogni. Ellenkezőleg: még inkább fontos a családi halmozódás okozta kockázatnövekedés miatt a testsúly csökkentése. De nem érdemes önmagát egy nádszálvékony barátnőhöz hasonlítani, ettől nem fog lefogyni és az önbizalmát sem fogja ezzel növelni. A testsúlytól vagy ruhamérettől eltérő összehasonlítások (például: már nem fulladok, ha felmegyek az első emeletre) sokkal motiválóbbak lehetnek.

Képzelje el magát kicsit soványabbnak, mint most: mivel mindent az agyunk irányít, a naponta többször 1-2 percig tartó gondolatok jó irányban képesek megváltoztatni a fogyásban résztvevő anyagcsere folyamatokat.

Elérhető célokat tűzzön ki magának 

Kicsi, elérhető célokra összpontosítson, ezek összességében lassan, de biztosan vezetnek a hosszú távú változásokhoz. Ha irreális célokat tűz ki önmagának, a sikertelenség érzése vissza fogja húzni a helyes útról és végül visszatér eredeti rossz szokásaihoz.

Tippek a célok meghatározásához:

 

  •  Írja le őket! Kezdjen el vezetni egy étkezések-gyakorlatok jegyzetet és az elején sorolja fel az elérendő célokat. Ha elérte valamelyiket, egyszerűen húzza át és adjon hozzá egy újat. A cél elérése jelentős motivációs erőt fog adni.
  • Konkretizálja a céljait!  A „le akarok fogyni” általános vágy nem fogja visszahúzni a kezét a lekváros üveg tetejétől. Tervezze meg, hogy pl. heti 1 kg-t fogy, vagy a hónap végéig eléri, hogy megállás nélkül fut 1 kilométert. Legyen határidő és konkrét cél.
  • Egyszerre csak egy dolgot csináljon! Egy kicsi, adott célt könnyebb elérni, mint egyidőben számos célért küzdeni.
  • A teljes egészség legyen a végső cél! Minden egyes kitűzött cél (lefogyok 10 kilót, 1 számmal kisebb ruhát veszek magamnak a jövő hónapban, 5 centivel kisebb lesz a csípőméretem, egy egységgel kisebb lesz a testtömeg indexem) egy lépcsővel közelebb viszi a végső céljához, a teljes egészség eléréséhez. További célok lehetnek például: friss zöldségek fogyasztása minden étkezéshez, a koleszterinszint csökkentése, vagy naponta 5 perccel több séta beiktatása a napirendbe.
  • Legyen terve megbotlás idejére!  Ha megváltoztatjuk szokásainkat, a tervezett programban óhatatlanul előfordulnak kisiklások. Ismerje fel időben az ön útjába kerülő lehetséges problémákat – például egy barát vacsorameghívása – és készítsen tervet arra, hogyan tartsa meg elhatározását, ha ilyen kihívás elé néz, vagy hogyan legyen képes egy megbotlás után is motivált maradni.

Tippek a testmozgásra:

Tervezze be napirendjébe a test-mozgást! Ugyanúgy, ahogy bármi más tevékenységet beír a naptárjába, tervezzen minden napra valamilyen testmozgást is. Ne aggódjon, ha elfoglalt; ossza fel a tervezett napi aktivitást 10 vagy 15 perces részekre. Ha nem tervezi meg a napi mozgást, mindig fog találni valami „fontosabbat”.

Vegyen egy lépésszámlálót! Furcsa ötletnek hangozhat, de hasznos. Ha a nap végén megnézi, hogy hány lépést tett meg, az adott szám arra ösztönözheti, hogy a következő napon még aktívabb legyen. Írja be a naptárába az aznapi lépésszámot, ezt össze tudja hasonlítani az előző napi teljesítményével és hetente emelje a tervezett lépés mennyiséget. Igen egyszerű, de működik!

A konditermen kívül is lehet mozogni! A megszokottnál több mozgás végezhető a munkahelyén vagy otthon is: például a nyomtatóból kijövő papírokért egyenként menjen oda, a parkoló legtávolabbi részén álljon meg az autójával, fogadja meg, hogy nem lifttel közlekedik, vagy este kedvenc TV műsora szünetében csináljon néhány egyszerű gimnasztikai gyakorlatot.

Tippek az egészséges étkezéshez:

 Alacsony kalóriatartalmú, laktató ételeket fogyasszon! Ennek legegyszerűbb módja, ha tányérját először félig rakja zöldségekkel, negyedére fehérjét, húst tesz, majd a maradék egynegyedre kerül a szénhidrát, lehetőség szerint teljes kiőrlésű forrásokból. Így egy teljes tányérnyi laktató ételt tud elfogyasztani, de ennek nagy része zöldség lesz – nem pedig sült krumpli, rizs vagy krumplipüré.

Dobja ki a „mit ne egyek” listát! Ahelyett, hogy depresszióba sodorná Önt kedvenc ételeinek hiánya, próbálja meg ugyanezeket alacsonyabb kalóriatartalommal elkészíteni. Ha szereti a hamburgert és a sült krumplit, készítse el pulykahúsból és egyen hozzá csicsókát. Valóban, ez nem lesz ugyanaz, de hasonló ízeket fog találni, alacsonyabb kalóriatartalommal. Gyakorlatilag a „tiltott” ételek is fogyaszthatóak, nem kell érdemben semmilyen megszokott, kedvelt ízvilágot feladnia, de ezekből nem rendszeresen és csak korlátozott mennyiséget szabad megennie.

Ha úgy érzi, hogy ezek a kezdeti egyszerű tippek az Ön számára megerőltetés nélkül megvalósíthatóak és kellő elhatározást érez magában a fogyás, egy egészségesebb életmód kialakításához, csatlakozzon hozzám és kövesse hetente megjelenő bejegyzéseimet, ahol mindig újabb és újabb, meglepően egyszerű segítséget fog kapni célja eléréséhez. Bármi kérdése van, tegye fel bátran a hozzászólások között, ha nem érzi publikusnak a problémáját, keressen CoronaroCare elérhetőségein. Fogyjon folyamatos orvosi felügyelet és tanácsadás mellett!

Természetes összetételű zsírégető a hatékony testsúlykontroll szolgálatában >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.