Közel húsz rákfajta megelőzhező

Hazánkban csaknem minden negyedik embert rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt veszítünk el.

Az akadémikus orvoslás és a közgondolkodás a rák kialakulását elsősorban a géneknek és környezeti tényezőknek, ezen belül is a rákkeltő anyagoknak tulajdonítja. Az életmódról már kevesebb szó esik. A génteória ott sántít, hogy a természeti népek ugyanolyan emberi génállománnyal rendelkeznek, mint mi, mégis elenyészően ritka a rák előfordulása közöttük. A rákkeltő anyagok szerepe nem kizárt, de csak a rák elindításában, hiszen környezeti ártalom mindenkit ér, mégsem lesz mindenki rákos. És itt jön az életmód szerepe: rákos sejtek mindenkiben folyamatosan képződnek, de az egészséges immunrendszer ezeket a sejteket képes elpusztítani, a folyamatot uralni, míg másokban a daganatfejlődést elősegítő tényezők dominálnak a védekező rendszer gyengesége miatt.

Fontos megérteni, hogy a rák kockázata az életmóddal függ össze. A rák megelőzéséhez fel kell deríteni a rákmentes élet feltételeit és aztán egyszerű a feladat: eszerint kell élni.

A természeti népeknél a rák gyakorlatilag ismeretlen betegség, míg a nyugati társadalmakban a 20. század elejétől a rákos betegségek száma robbanásszerűen emelkedik. Ennek két logikus magyarázata van: a nyugati típusú táplálkozás és a napfénykerülésből származó D-vitamin hiány.

Számos vizsgálatban kimutatták, hogy a D-vitamin gátolja mind a normál, mind a rákos sejtek (például mell-, prosztata-, vastagbél-, nyelőcső-, bőr-, agy-tumorsejtek stb.) szaporodását. Szabályozza a sejtek növekedését, osztódását, differenciálódását, az immunvédelmet és a sejtek érési folyamatát. Széleskörű vizsgálatok fordított összefüggést mutattak ki kb. húsz daganatféleség (ráksejt-típus) kockázata és a D-vitamin ellátottság között. Például a D-vitamin hiánya fokozhatja egyes  vérképzőszervi daganatok (leukémia) kialakulásának kockázatát. Emlőrák és vastagbél-daganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin hiány már bizonyítottan rizikótényezőnek számít. D-vitamin és a betegségek >>

Megbízható D-vitamin forrást keres? >>

További vizsgálatokkal kell a D-vitamin egyértelmű rákmegelőző szerepét bizonyítani, de az eddigi eredmények alapján indokolt a rák megelőzésére D-vitamin pótlást alkalmazni, mert adásának minimális a kockázata az elérhető kedvező hatáshoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.