A dohányosokban rákot okozhat a D-vitamin hiány

A D-vitamin alacsony vérszintje a dohányosokat hajlamosíthatja a dohányzással kapcsolatos rákokra – erről számoltak be  Clinical Chemistry  szaklap internetes online kiadásában.

A vizsgálat azt mutatja, hogy a dohányosok egészsége már egy egyszerű D-vitamin vérvizsgálattal és vitaminkiegészítéssel javítható.

A cigarettázás az elsődleges oka a rákos halálozások legalább 30 százalékának, és a hiedelemmel ellentétben többféle rákot is okozhat: a húgyhólyagban, a méhnyakban, a nyelőcsőben, a fejen és a nyakon, a vesében, a májban, a tüdőben, a hasnyálmirigyben, a gyomorban, és emellett mieloid leukémiához is vezethet.

A közölt vizsgálatban Shoaib Afzal, a koppenhágai Herlev Kórház munkatársa és kollégái megmérték a D-vitamin szintjét olyan vérmintákban, amelyeket 1981 és 1983 között gyűjtöttek be 10 000 dán személytől. Ezután 28 éven át követték a személyeket a dán rákregiszter alapján. Közülük összesen 1081-ben keletkezett dohányzással összefüggő rák. Ezekben a betegekben a D-vitamin vérszintje alacsonyabb volt a teljes vizsgált beteganyag átlagához képest.

Ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy a dohányzással kapcsolatos rákok csoportja összefügg a D-vitamin alacsonyabb vérszintjével.  A dohányzással kapcsolatos rákok valószínűsége egyenként is szorosan összefüggött a D-vitamin szinttel.

Az adatok arra utalnak, hogy a dohányfüst kémiai anyagai befolyásolhatják a D-vitamin anyagcserét és funkciót, illetve hogy a D-vitamin módosíthatja a dohányfüst anyagainak rákkeltő hatását. Ha a későbbi vizsgálatok igazolják ezt, akkor ez összhangban lesz azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeivel, amelyek szerint a D-vitamin származékoknak tumorképződés-ellenes hatásuk van, illetve hogy a D-vitamin hiány érzékenyíti a szervezetet a dohányfüst karcinogén anyagaira.

Megbízható D-vitamin forrást keres? >>

Mi az üzenete a vizsgálatnak? 

Elsősorban az, hogy a dohányzás számos szervrendszerünkben rákkeltő, tehát érdemes leszokni róla! Másodsorban fontos, hogy aki egyelőre nem tud megküzdeni a dohányzásról leszokás kihívásával, annál javasolt (más okból is) D-vitamin pótlást alkalmazni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.