Babavárás előtt, alatt, után…

A D-vitamint sokáig csak az egészséges csontrendszer kialakulásához szükséges vitaminnak tartották. Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a szervezet csaknem minden sejtjében, szervében fontos funkciót tölt be. Alapvetően a bőrben képződik az UV-B sugárzás hatására, azonban az elmúlt kb. 20-30 évben a napozástól való félelem miatt a természetes D-vitamin képzés csak töredéke a szervezet szükségletének. A táplálékkal bevitt D-vitamin sem elegendő a megfelelő vérszint fenntartásához. Magyarország lakosságának kétharmada valamilyen szintű D-vitamin hiányban szenved.

Mi köze van ennek a várandóssághoz? 

A gyermekáldás sok pár számára sajnos nem természetes folyamat. Minden erőfeszítés, küzdelem után sem sikerül a várva várt fogamzás. Ez gyakran a párkapcsolatok válságához is vezet. Holott lehet, hogy csak egyszerű D-vitamin hiányról van szó!

A spermiumok minősége D-vitaminnal javítható

A D-vitamin hiány kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést, ezért gyermekvállalás előtt célszerű mindkét félnél D-vitamin szint mérést elvégezni, amennyiben meddőség gyanúja merül fel. Férfiak esetében a D-vitamin pótlás ugyanis növeli a spermiumok mozgékonyságát, fürgeségét és   sikeres célba érésének esélyét. A hímivarsejtek petesejtbe jutása is hatékonyabbá válik D-vitamin pótlással. Terhesség alatt fokozódik a D-vitamin igény, ezért a várandósság ideje alatt legalább napi 2000 NE vitamin bevitel javasolt.

Emellett az alacsony vitaminszinttel rendelkező nők hajlamosabbak az úgynevezett bakteriális vaginózisra – hüvelyi fertőzésre -, ami akár meddőséget vagy koraszülést is előidézhet.

A terhesség alatt a folsav mellett kiemelten fontos a D-vitamin is

“Az elmúlt évtizedekben a D-vitamin jelentőségét lebecsülték, a terhesség ideje alatt a folsavkészítmények kerültek a figyelem központjába, a folsav ugyanis megakadályozza a csecsemőnél a nyitott gerinc kialakulását” – írja a NewScientist szakfolyóirat.

A szakértők szerint azonban a D-vitamint sem szabad hanyagolni a várandósság alatt, a vitamin alacsony szintje ugyanis a magzati időszakban, illetve csecsemőkorban növeli a táplálékallergiák, az asztma és a szklerózis multiplex kockázatát is. Az eddigi ismeretek szerint a D-vitamin az emberi génállományhoz 2776 ponton kapcsolódik, többek között a cukorbetegségért felelős génekhez is. A kutatások már igazolták azt is, hogy a vitamin hiánya növeli gyermekkori cukorbetegség, elhízás kockázatát is. A D-vitaminról további információkat talál itt >>.

A terhesség alatt, majd a születést követően fenntartott optimális D-vitamin szint szükséges az agy különböző területeinek megfelelő fejlődéséhez és később a mentális funkciók megfelelő megtartásához. A D-vitamin az emlősök, így gyermekeink agyának összes fontos régiójában aktívan hat, emellett az agyszövet is képes a D-hormon előállítására. A D-hormon már az agy kialakulásának kezdetétől aktívan részt vesz az agyfejlődés irányításában. Szabályozza az idegsejtek közötti ingerületátvitelt, védi a neuronok (idegsejtek) épségét valamint szabályozza az idegrendszerben zajló immun folyamatokat.

A jelenlegi adatok szerint a D-vitamin hiánya fejlődéstani, gyulladásos és degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásában is kockázati tényező. A fiatal korban kialakuló autizmus és az időskori emlékezőképesség romlása (demencia) és a D-vitamin hiány között szoros összefüggést találtak és kapcsolat feltételezhető az Alzheimer betegséggel is.

A D-vitamin fontosabb, mint gondoltuk. Nemcsak a csontokat, de az agyat is védi: hiányában megnő a Parkinson-kór kialakulásának veszélye is.

A D-vitamin szerteágazó hatása ellenére tudományos körökben a mai napig vita tárgya, hogy mekkora a várandósság alatt ajánlott napi D-vitamin-bevitel. Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott kutatásban várandósságának 12. és 16. hete között járó nőnek adtak vagy 400, vagy 2000, vagy 4000 nemzetközi egység D-vitamint. A nőket a terhességük végéig követték nyomon. Az eredmények szerint a legmagasabb dózisra volt szükség ahhoz, hogy biztosítsa a nő normál anyagcseréjét, és még e mellett a nagy dózis mellett sem találtak mellékhatásokat.

Megbízható D-vitamin forrást keres? >>

A jelenleg érvényben lévő ajánlás a napi 2000 NE (50μg) dózis rendszeres napi szedését javasolja a várandós anyák részére a fenti betegségek megelőzése céljából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.