Fuss, Forrest!

Egy átfogó elemzés szerint az idősek halálozási aránya jelentősen alacsonyabb azok között, akik rendszeres aerob (oxigénigényes) testmozgást végeztek, akár még 93 éves korban is – közölték San Francisco-ban az Amerikai Hipertónia Társaság éves közgyűlésén. 

“Lényegtelen, hogy  hány éves vagy, egy bizonyos mértékű rendszeres testmozgás elvégzése alapvetően fontos, különben a szervezet hibernálja magát, mert azt érzi, nincs többé szüksége a testmozgásra” mondta el a vizsgálat vezetője, Dr. Peter Kokkinos (VA Medical Center, Washington, DC). „A vizsgálat megerősíti korábbi tudásunkat: végtagtörések, valamint hosszú ideig tartó űrutazások után az izomzat elgyengül – ha nem használod, el fogod veszíteni.” /Lehet, hogy ezt már Forrest Gump is tudta? :)/

A vizsgálat eredményeit ismertetve Kokkinos elmondta: bár az öregedés természetszerűleg együtt jár az izomtömeg, az izomerő, a kitartás és az aerob (oxigénigényes) fittség csökkenésével, az idős egyének szervezete meglepően jól reagál a testmozgásra. A rendszeres gyakorlás komoly szerepet játszhat a korral járó izomhanyatlás megelőzésében.

A Dr. Michael Doumas (VA Medical Center)  vezette kutatócsoport azt  vizsgálta, hogyan hat a rendszeres testmozgás a 70 év feletti idős korosztály teljesítményére. Terheléses vizsgálat során felmérték a páciensek fizikai erőnlétét, a teljesítményt MET-ben (az oxigénfogyasztással meghatározható úgynevezett metabolikus egységben) határozták meg.  Azt találták, hogy a páciensek harmadának teljesítőképessége alacsony (MET ≤ 4,5), harmaduké közepes (4,6-6,5), csak a maradék egyharmad terhelhetősége volt kiemelkedő (> 6,5).

Kilenc éves követés során azt tapasztalták, hogy a teljesítmény 1MET-tel történő emelkedése 8%-kal csökkentette a halálozás esélyét. Kokkinos elmondta, hogy a kutatók most kezdik megérteni, hogyan csökken le a szervezet anyagcseréje az inaktivitás miatt. A mai életstílus mellett egyre többen ülő munkát végeznek. Szintén egy nemrégiben befejeződött vizsgálatban (Women’s Health Initiative) igazolódott, hogy a tartós ülésnek negatív hatásai vannak a szív anyagcseréjére, emellett a cukorbetegség és további szív- érrendszeri betegségek kockázata is megnövekszik.

“A fő üzenet: aktívnak kell maradnunk” mondta Kokkinos. „Nem kell sokat tennünk, hogy egészségesek maradjunk, de valamit azért tennünk kell. Nem kell maratont futnod – egy élénkítő séta is elég. Az embert alapvetően mozgásra terveztetett”. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.