7 egyszerű tanács a tüdőembólia és a trombózis megelőzésére

A tüdőben vagy az alsó végtagokban jelentkező vérrögképződés (mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia) az USA-ban minden 5 percben újabb emberéletet követel. Ez a szám hazánkban is igen magas, naponta több száz esemény történik. Többek között közismert színészünk, Bujtor István halálát is tüdőembólia okozta. A trombózisos betegségek kockázata 7 egyszerű módszerrel csökkenthető. 

Az amerikai szívgyógyász társaság (American Heart Association) 2013-as tudományos ülésén ismertetett hét egyszerű életmódbeli lépést, melyek csökkenthetik a gyakran halálos kimenetelű vérrögképződés kockázatát.

Egy nagy betegszámú, hosszú távú tanulmány keretében a kutatók több mint 30 ezer 45 év feletti résztvevő állapotát követték nyomon 4,6 évig. A vizsgálat során 7 szempont szerint értékelték a részvevők keringési rendszerének állapotát. Ezek a következők voltak:  fizikai aktivitás, dohányzási és táplálkozási szokások, testsúlykontroll, vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint. Ezután összehasonlították a vérrögök megjelenésének gyakoriságát a fentiek szerint nem megfelelő, átlagos, illetve optimális keringési állapotúnak értékelt résztvevők közt.

Az optimális állapotban lévőknél 44%-kal, átlagos keringési állapot esetén 38%-kal volt alacsonyabb vérrögképződés kockázata a nem megfelelő keringési állapotú páceinsekhez képest. A vérrögképződés kockázatának csökkentésében a legjelentősebb életmódbeli változásnak a fizikai aktivitás és a testtömegindex (BMI) alapján számolt testsúlykontroll bizonyult.

 A tüdőembólia heves mellkasi fájdalommal, légszomjjal jelentkező életveszélyes tünetegyüttes. A tanulmány eredményeiből következik, hogy megjelenésének kockázata az alábbiak megtartásával jelentősen csökkenthető:

– rendszeres fizikai aktivitás,

– dohányzás elhagyása,

– egészséges étrendi és táplálkozási szokások,

– megfelelő testsúlykontroll,

– rendszeres vérnyomásmérések,

– időszakos vércukor- és koleszterinszint ellenőrzések.

Egy hozzászólás a(z) “7 egyszerű tanács a tüdőembólia és a trombózis megelőzésére” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.