A fogyás matematikája

A sikeres fogyás titka valójában igen egyszerű: több energiát kell felhasználni, mint amennyit beviszünk a szervezetbe. Ehhez csak kellő elhatározásra, viszonylag nagy fegyelemre és akaraterőre van szükség, de végül megéri: a kalóriaszámolás módszere sokkal rugalmasabb a többi diétához képest. Itt nincsenek tiltott ételek és a megengedett kalóriabevitel akár nagymértékben növelhető a testmozgás fokozásával. Néhány napi gyakorlás után a számolások rutinná válnak. Ahhoz, hogy a módszer sikeres legyen, meg kell ismernie a szervezet energiaforgalmának alapvető fogalmait és a számítások módszerét.

 Az  alap anyagcsere

 Az alap anyagcsere (gyakran használt angol kifejezéssel: Base Metabolic Rate, rövidítve BMR) az az energia, melyet szervezete naponta minimálisan felhasznál az életfunkciók (keringés, légzés, emésztés, kiválasztás, hőtermelés) fenntartásához nyugalmi állapotban. Mit jelentenek a nyugalmi körülmények? Majdnem fedetlen test, kb. 27 oC-os hőmérséklet és fekvő helyzet (mintha egész nap aludna). Tehát nem tartalmazza a szellemi és fizikai tevékenységekhez szükséges energiát, viszont akkor is elfogy, ha nem csinálunk semmit. Ez igazán jó hír a fogyni vágyóknak.

Ebből következik, hogy szervezete energiaforgalma a következőkből tevődik össze:

A matematika itt kezdődik: szervezete változatlan fenntartásához az alap anyagcsere energiáját (kalóriáját) kell bevinnie, és akkor nem változik semmi, ha egész nap alszik. De ugye ez nem így van?  Felkel, reggelit készít, rohan a munkába, végigdolgozza az előírt 8 órát (vagy többet), majd fut a busz után, lépcsőzik, esetleg kertészkedik. Ehhez további kalóriákra van szükség. Ha az alap anyagcsere igényen túl naponta elfogyasztott kalória pontosan annyi, mint amennyit a fizikai és a szellemi tevékenység során elhasznált, akkor sem változik semmi.

Ha Ön túlsúlyos, energetikai szempontból azt jelenti, hogy a szervezete a szükségesnél több energiát tárol. Kétfajta “akkumulátora” van: az azonnal mozgósítható cukorraktárak és a lassabban mobilizálható zsírraktárak (ettől akar megszabadulni, ugye?) Ahhoz, hogy a testsúlyát csökkenteni tudja, az alap anyagcsere és fizikai-szellemi aktivitás által igényelt energiánál kevesebb kalóriát szabad bevinnie a szervezetébe. Így alakítható ki a negatív energiamérleg és a vágyott testsúlycsökkenés. Mielőtt ennek részleteibe mennék, elárulok egy titkot: ha már ki tudja számolni az alapanyagcseréjét (és fogyni akar), akkor szinte felesleges is tovább számolgatni, egyszerűen egyen annyit, amennyi csak akkor járna, ha átaludná a napot (vagy egy kicsit kevesebbet) és fogyni fog. A következőkben arról lesz szó, hogyan lehet megtanulni és napi rutinná tenni a kalóriaszámolás gyakorlatát.

Az alap anyagcsere egyszerű számítása >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.