Megtalálták a tavaszi fáradtság okát?

Egy friss vizsgálat először mutatott ki kapcsolatot a D-vitamin szintje és az izom hatékonysága között. A D-vitamin pótlás javíthatja a vázizmok működését. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy a D-vitamin-hiányos betegek miért éreznek sokszor fizikai fáradtságot. Lehet, hogy a tavaszi fáradtság oly sokat kutatott oka a tél végére kialakuló egyszerű D-vitamin hiány?

Az eredményekről március 18-án, az Endokrinológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be a kutatók Harrogate-ben, az Egyesült Királyságban.

A D-vitamin egy hormon, amely a bőrben keletkezik a napfény hatására, illetve kisebb mértékben az élelmiszerekből származik. A D-vitamin hiánya jelentős közegészségügyi probléma, mivel a diagnosztizált esetek száma egyre nő, és hormon elengedhetetlen a csontok egészségéhez, de számos más betegségben is kimutatták a D-vitamin hiányának kórokozó szerepét. D-vitamin hiány okozta betegségek >>

Emellett az izomfáradtság is gyakori panasza a D-vitamin-hiányos betegeknek. Ez a fáradtság a mitokondriumokkal lehet kapcsolatban, a sejtek „erőműveivel”. A mitokondriumok cukrot és oxigént használnak fel ahhoz, hogy olyan formában állítsák elő az energiát, amilyet a sejt fel tud használni (egy energiagazdag vegyület, az ATP formájában). Az izomsejteknek a mozgáshoz nagy mennyiségű energiára (ATP-re) van szükségük, és ezt egy energia-raktározó vegyületből, a foszfokreatinból (PK) állítják elő. A folyamat egy kicsit a tűzgyújtáshoz hasonlatos: a gyors égéshez a vékony gyújtós (ATP), a tartós hőleadáshoz a tartalék nagy hasábok (PK) kellenek. Az izomösszehúzódás után a mitokondriumok a foszfokreatin raktárat is feltöltik (hasonlatunkkal élve: tesznek a tűzre tartalék fát). A mitokondriumok hatékonyságát azzal az idővel lehet jellemezni, ami a foszfokreatin raktár feltöltéséhez, azaz a foszfokreatin szint helyreállásához szükséges: a mitokondriumok jobb működése esetén ez az idő rövidebb lesz.

A Newcastle-i Egyetem kutatói dr. Akash Sinha vezetésével D-vitamin-hiányos betegekben vizsgálták a foszfokreatin raktár feltöltéséhez szükséges időt. Igen ötletes, fájdalmatlan módszerrel, mágneses rezonancia vizsgálattal  (MR) mérték a munkavégzés utáni foszfokreatin visszatöltődést, súlyosan D-vitamin-hiányos beteg lábikrájában kezelés előtt és D-vitamin adása után. Ilyen vizsgálatot korábban senki sem végzett.

Az eredmények szerint a 10–12 hétig tartó fix dózisú D-vitamin pótlás után jelentősen megrövidült a foszfokreatin szint helyreállási ideje, kb. 20%-kal gyorsabban töltődtek vissza a raktárak.  A D-vitamin pótlás után valamennyi beteg arról számolt be, hogy a fáradtsággal kapcsolatos panaszaik, tüneteik enyhültek.

Ez a kutatás első ízben igazolta, hogy a D-vitamin szint kapcsolatban áll az izmok hatékonyságával és hogy a D-vitamin pótlás javítja az izom oxigénigényes anyagcseréjét. A vizsgálat egyértelműen igazolja, hogy az emberben kapcsolat van a D-vitamin és az energiatermelő mitokondriumok között. A továbbiakban a kutatók azt kívánják tanulmányozni, hogy a D-vitamin pótlás segít-e az idősek gyengeségén, illetve javítja-e a nem D-vitamin-hiányos személyek és a sportolók teljesítményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.