Meglepő zsírégető hatás

Egy japán kutatás szerint az alacsony hőmérséklet és a chiliben található vegyi anyagok megnövelik a barna zsírsejtek számát. A barna zsírsejtek nem raktározzák az energiát, mint a fehér zsírsejtek, hanem elégetik, ezáltal a testhő szabályozásban és a testsúlykontrollban játszanak fontos szerepet. 

Ez a vizsgálat az első, amelyik kimutatta, hogy a barna zsírsejtek aktivitását serkenteni lehet azoknál, akiknek a szervezetében nincs vagy csak kevés barna zsírsejt található.

A kutatók nyolc embert mérsékelten alacsony hőmérsékletnek tettek ki (17 Celsius fok) hat héten át naponta két órára. A kontroll csoporttal összehasonlítva nekik 5 százalékkal kevesebb volt a testzsírjuk, és több energiát is égettek el.

Hat héten át figyelték a chiliben található kapszinoidokat fogyasztókat is, és megállapították, hogy ők is több zsírt égettek el, de nem vesztettek a testsúlyukból. A kutatás vezetője, Takesi Jonesiro szerint a vizsgálat nem tartott elég hosszú ideig ahhoz, hogy kiderüljön a vegyület fehér zsírsejt égető hatása.

Korábban az volt a vélekedés, hogy a barna zsír (BAT – brown adipose tissue) csak a csecsemőkben van jelen, de 2009-ben három egymástól független vizsgálat is igazolta, hogy felnőttekben is megtalálható.

A vizsgálat azért érdekes, mert arra utal, hogy a barna zsírt serkentő vegyületeket az elhízás elleni küzdelemben lehet hasznosítani, és  jobb eredményt lehet elérni a megelőzésben, mint a fogyókúrában.

A kapszinoidok hasonló módon serkentik a barna zsírsejteket, mint az alacsony hőmérséklet, ugyanazokat az idegsejteket használják, mint amelyeket az idegrendszer használ a fokozott hőtermelésnél, ezért alkalmasak a test hőszabályozásának befolyásolásával fokozott zsírégetésre késztetni a barna zsírsejteket.

Fogyjon a paprika erejével! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.