Influenza (1. rész) – Mi is az influenza

Tudja-e, ki áll az őszi influenzajárvány elleni harc középpontjában? A szakemberek szerint éppen ÖN. Egészen decemberig csak rajtunk múlik, hogy sikerül-e elkerülni a betegséget, és az is, hogy a családunkat sikerül-e megvédeni tőle, ha mégis elkapjuk.

Az „influenza” szót a 18. század óta használják. Olasz eredetű, jelentése „hatás” vagy „befolyás”. Akkoriban úgy hitték, hogy a csillagok bizonyos állása betegséget, járványt vagy hasonló folyamatokat tud előidézni. Az influenza szó jelentése napjainkban sem lett sokkal egyértelműbb.

Valójában egy tünetegyüttest jelölnek vele: hirtelen kezdődik, legtöbbször magas láz, légúti megbetegedés tünetei, rossz közérzet, végtagfájdalom, kínzó köhögés kíséri. A leírt tünetcsoporttal járó megbetegedést a klinikai gyakorlatban influenza-szerű megbetegedésnek hívják. Komplikáció minden életkorban felléphet: tüdőgyulladás, orrmelléküreg- és középfülgyulladás, a központi idegrendszer megbetegedése (agyhártya- vagy agyvelőgyulladás). A komplikációk halálhoz is vezethetnek, elsősorban a magas kockázatú csoportokban (idős kor, krónikus betegségek, anyagcsere-zavarok).

Az influenzáról részletesen olvashat a következő cikkből: Influenza (2. rész) – Az influenza „történelme” >>

Furcsának tűnhet egy érbetegségekkel foglalkozó blogban az influenzáról szóló bejegyzés. Amellett, hogy a betegség szezonális megjelenése ad aktualitást a témának, egy már kevésbé ismert másik kapcsolat is létezik: a kutatók úgy vélik, hogy az érelmeszesedés kialakulásában jelentős szerepe van a gyulladásos folyamatoknak. Ha a szervezetbe kerülő influenzavírus meg tud megtelepedni és elszaporodva fertőzést okozni, az immunrendszer el fogja árasztani a szervezetet a gyulladásos reakció anyagaival, amelyek azután elősegíthetik a vérrögképződést, kárt tehetnek az erek falában és megteremthetik a keringési katasztrófák (például szívinfarktus) feltételeit.

A szívroham és az influenza közötti összefüggésre már az 1900-as évek elején is gyanakodtak, miután az akkoriban dúló influenzajárványok idején feltűnően sokan haltak meg szívrohamban. Nyilván azok között volt magasabb a halálozás, akiknek az érrendszere már eleve valamilyen mértékben beteg volt és az influenzafertőzés (mintegy az utolsó csepp a pohárban) kiváltotta a heveny koszorúérelzáródást és a következményes szívinfarktust. Mivel a legyengült szervezet sokkal fogékonyabb a fertőzésre, a józanul gondolkodó emberek nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. 

Ismerje meg, hogyan védekezhet az influenza ellen: Influenza (4. rész) – Egyszerű módszerek a megelőzésre >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.