Háromból legalább kettő magyar D-vitamin hiányban szenved

A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin hiányban tél végére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin a szervezet egyik legfontosabb hormonjának, a D-hormonnak az előanyaga.

Ennek hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az immunrendszer károsodik, a szív és érrendszer működése romlik, a depresszió hajlam nagyobb, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik! Gyermekkorban a csontok fejlődése mellett a megfelelő immunválasz kialakulásához és sok felnőttkorban jelentkező betegség megelőzéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin pótlás. A D-vitamin-hiány az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon.

A D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok 

  • halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, 
  • az átlagéletkor 2-3 évvel nőne,
  • 26 százalékkal csökkenne a csípőtáji törések,
  • 78 százalékkal a gyermekkori cukorbetegség, 
  • 35 százalékkal a rákos megbetegedések
  • és jelentős mértékben az influenza kockázata.

A D-vitamin-hiány egy civilizációs megbetegedés. Oka a megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás hiánya. Ezt jórészt a modern életforma, de a naptól való félelem is magyarázza, ráadásul télen a beeső napsugárzás olyan kevés UV-B sugárzást tartalmaz, hogy az nem elegendő D-vitamin-képzésre. A magyar étrend a szükséges mennyiség kevesebb, mint 5%-át tartalmazza. A D-vitamin-hiány megelőzésére, kezelésére újabb és újabb irányelvek jelennek meg. Magyarországon tizennégy orvos társaság összefogásával közös állásfoglalás született, ami a veszélyeztetett csoportok mellett a szükséges D-vitamin-pótlás mennyiségére is iránymutatást ad korcsoportok szerint.

“D-vitamin hiányom van?”

A D-vitamin hiány lehetséges tünetei:

A diagnózis felállítása nem könnyű, hiszen a tünetek lassan fejlődnek ki és egyáltalán nem típusosak (ennek okai a D-vitaminról szóló szakmai cikkben olvashatóak). Ha a következő betegségek valamelyikében szenved, a D-vitamin hiány csaknem biztosan kimondható. Rengeteg betegség kialakulásában szerepe van a D-vitamin hiánynak >>

Kockázati tényezők:

Fokozott kockázatnak vannak kitéve a 65 évnél idősebb emberek, azok a csecsemők, akik kizárólag anyatejes táplálásban részesülnek D-vitamin kiegészítés nélkül, sötét bőr, ülő életmód, napfény expozíció hiánya, elhízás, olyan gyógyszerek szedése, mint görcsgátlók, szteroidok, amelyek elősegítik a D-vitamin lebontását.

Diagnózis:

A diagnózist felállíthatjuk a D-vitamin vérszint mérésével. A 25(OH)D-vitamin értékét vizsgáljuk. A jelenleg érvényben lévő hivatalos ajánlások alapján D-vitamin hiányról beszélünk, ha a D-vitamin szintje 20 ng/mL (50 nmol/L) alatt marad. Csökkent értékről beszélünk, ha 20-30 ng/ml ( 50-75 nmol/L) értéket kapunk, amely felhívja a figyelmet az esetleges vitaminpótlás szükségességére. Meg kell jegyeznem, hogy ha a jelenleg élő “természeti népek” (pl. maszájok) vérszintjét vesszük alapul, mint normális értéktartomány, akkor a az ajánlott vérszintnek valahol 60-100 ng/ml (150-250nmol/l) között kell lennie. Sajnos ma Magyarországon az 50 év feletti magyar lakosság felének 12ng/ml alatti a D-vitamin szintje az év első három hónapjában! Ez súlyos vitaminhiánynak fele meg.

A D-vitamin pótlása

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium önmagában a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli (D-vitamin hiány okozta betegségek >>). Napfény hiányában pedig marad az októbertől kora márciusig tartó időszakban a táplálék általi D-vitamin bevitel. Azonban táplálékkal is nehéz elegendő D-vitamint felvenni. 

A hagyományos magyar konyhát követők maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle táplálék-kiegészítő, amelyhez recept nélkül is hozzá lehet jutni. Igen nagy dózisú D-vitamin-készítmények receptre is kiválthatóak. A tejet, tejtermékeket szintén gyakran sorolják a D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé, de ez tévedés. Egy liter tejben csak körülbelül 30 egységnek megfelelő D-vitamin található, ez messze elmarad a javasolt napi dózistól.

Mivel a magyarok kevés tengeri halat fogyasztanak, marad a vitaminkészítmény, tabletta vagy cseppek formájában. A D-vitamin zsírban oldódik, a szervezet tárolja, így az sem káros, ha valaki többnapi adagot összevon, és egyszerre, egy adagban fogyasztja el.

Míg a D-vitamin-hiány megelőzése mindenkinek a saját felelőssége, a kialakult hiánybetegség kezelése már az orvos dolga.

Az emelt D-vitamin-dózis ajánlás

  • A D-vitamin-hiány megelőzése egészséges egyéneknél is indokolt, csak a téli és a kora tavaszi hónapokban
  • A fokozott kockázatúaknál egész évben javasolt a megelőző célú D-vitamin bevitel
  • A D-vitamin-hiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át szedhető megbízható készítményekkel kell biztosítani
  • A D-vitamin-hiány megelőzésre javasolt D3-vitamin dózisok Magyarországon a 2012. februári Konszenzus Konferencia alapján:

Megjegyzés: ha a készítményen csak µg dózist talál, akkor az átszámítás módja: 1µg=40NE (Nemzetközi Egység)

Megbízható D-vitamin forrást keres? >>

Az igazán pontos adagolás akkor lehetséges, ha laboratóriumi mérés alapján ismert a vér D-vitamin szintje, ez alapján számolható a szükséges mennyiségű D-vitamin dózis. Ezt elsősorban a fokozott kockázatnak kitett egyéneknél ajánlják, de a mérés mindenképpen hasznos a kockázati csoportokba nem tartozó egyéneknél is a biztos diagnózis kimondásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.