A zsíros és cukros ételek károsítják az agyat…

…és a szükségesnél több étel elfogyasztására ösztönöznek. A telített zsírok és finomított szénhidrátok azon túl, hogy elhízáshoz vezetnek, olyan agyi változásokat idéznek elő, melynek következtében az érintett az adott ételből nagyobb mennyiséget vesz magához. „Egy ördögi kör alakul ki, ami magyarázatot adhat arra, miért olyan nehéz legyőzni a túlsúlyt – magyarázza Terry Davidson, az American University Magatartási Idegtudományi Központjának vezetője, pszichológus professzora. A The American Journal of Clinical Nutrition című mértékadó lapban a múlt hónapban napvilágra került adatok szerint a túlsúlyos és kövér gyermekek nagyobb eséllyel esznek feleslegesen akkor is, amikor nem éhesek.

A kutatók a megelőző állítkísérletek során elemezték a vér-agy gát állapotát is. Ez a határfelület védi az agy állományát számos ártó hatással szemben. „Az ép vér-agy gáttal rendelkező, memóriazavarban nem szenvedő patkányok  kevesebb nagy energiatartalmú táplálékot fogyasztottak, mint azok, akiknek vér-agy gátja károsodott – magyarázza Davidson. – A patkányok és az emberek között is vannak olyanok, akik kevésbé részesítik előnyben a nagy energiatartalmú ételeket. Eredményeink azt jelzik, hogy kevesebb táplálékbevitellel és a testsúly alacsonyabb szinten tartásával fenntarthatjuk agyunk egészségét és memória képességeinket.”

“Feltételezésünk szerint a nagy zsír- és/vagy kalóriatartalmú étel fogyasztása hatására az érintett egyén a szükségesnél nagyobb mennyiségű táplálékot vesz magához, mivel a gátló rendszer zavara csak fokozatosan bontakozik ki. És sajnálatos módon ugyanez a rendszer felelős azért, hogy képesek legyünk bizonyos dolgokra emlékezni, illetve elnyomni más gondolatok zavaró hatását.”

A mostani tapasztalatok egybecsengenek korábbi kutatásokkal, melyek összefüggést találtak a középkorú embereknél kialakuló elhízás, illetve az Alzheimer-kór és más időskori elbutulások nagyobb előfordulási valószínűsége között. Davidson értelmezése szerint: „ Meggyőző bizonyítékokkal rendelkezünk arra nézve, hogy a nagy zsírtartalmú ételek fokozott fogyasztása károsítja vagy legalábbis megváltoztatja a vér-agy gátat. A vér-agy gát károsodása esetén olyan anyagok is képesek azon keresztüljutni, melyekről nem is feltételeztük. Ennek következtében olyan dolgok is bejutnak az agyba, melyeknek ott semmi keresnivalójuk, így nem meglepő, hogy az agy működése zavart szenved.”

Az elhízott személyek között elterjedt vélekedés, hogy a testsúlycsökkentés és az egészséges állapot elérése csaknem lehetetlen. Bár sokszor kemény munka és elszántság, illetve esetenként akár sebészeti beavatkozás is szükséges hozzá, bizonyítottnak látszik, hogy egyáltalán nem lehetetlen megszüntetni az elhízást. Az egészséges testsúly megtartása azonban az életmód tartós megváltoztatását teszi szükségessé. A küzdelemnek élethosszig kell tartania, mely dr. Davidson szerint annak a következménye, hogy az elhízás következtében tartós változások jönnek létre az agyban.

forrás: OTSZ Online

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.