A túlevés 6 leggyakoribb oka

Gyakran tapasztalja, hogy az étkezés végeztével nemcsak elálmosodik, de végtagjai, teste elnehezülnek, alig bír mozdulni? Ha rendszeressé válik, hogy a kelleténél több táplálékot fogyaszt el, túlevésről beszélünk, amely bár a magyar táplálkozási szokásoktól nem áll távol, sem egészségügyi szempontból, sem a testalkatra nézve nem szerencsés. Az alábbiakban a túlevés hat leggyakoribb okát ismerheti meg. 

Ha a reggeli rohanásban kihagyja a nap első étkezését, délelőtt tízre már farkaséhes lesz, aminek következtében könnyen lehet, hogy jóval nagyobb adag ételt fogyaszt el, mint amennyi tényleg szükséges lenne. Emellett az akár normális mennyiségű kalóriából az éhező szervezet sokkal többet raktároz el. Megoldás: tervezze úgy a reggeli felkelés időpontját, hogy legyen ideje egy jóleső reggeli elfogyasztására! Egyébként további előnyei is vannak, ha úgy reggelizünk, mit egy király: tudjuk, hogy a reggeli kihagyása fokozza a szívinfarktus kockázatát >>

A túlevés gyakori oka, hogy összetéveszti a szomjúságot az éhséggel. Amikor úgy érzi, hogy megéhezett, igyon meg egy nagy pohár vizet – könnyen lehet, hogy kiderül, nem is az éhség gyötörte. A nyári melegben különösen oda kell figyelnie mindenkinek a folyadékbevitelre: gyermekek, idősek fokozottan ki vannak téve a kiszáradás veszélyének! Ha pedig szeretne megszabadulni néhány plusz kilótól, egy indokkal több, hogy sok folyadékot fogyasszon. Az emberi test 60%-a víz. Víz nélkül nincs élet, a testen belül zajló anyagcsere-folyamatok nem működnek megfelelően, a tápanyagok nem jutnak el a sejtekhez. Ha nem iszik elegendő folyadékot, az anyagcsere lelassul, szervezete elkezdi a vizet visszatartani, ami puffadást eredményez. Persze az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk >>

Nem muszáj lemondania az édességekről akkor sem, ha diétázik, de tartson mértéket. Sokkal szerencsésebb hetente egy-két alkalommal bedobni egy-egy aprócska süteményt, mint a feltörő szénhidrátéhségtől vezérelve elpusztítani egy fél tortát. Muszáj egy tévhitet eloszlatnom: a diétás üdítők, édességek, édesítőszerek nem segítik a fogyást: éppen ellenkezőleg, testsúlynövekedéssel járnak! Ezért ezek fogyasztását semmiképpen nem ajánlom, csakúgy, mint a cukrozott üdítőkét sem. A diétás üdítők fokozhatják a cukor utáni vágyat >>

A túlevés hátterében az is állhat, hogy nem önmaga, hanem a párja vagy valaki más társaságának a kedvéért eszik. Bár a közös vacsora jó program egy kellemes beszélgetéshez, ha már evett korábban, és nem éhes, inkább csak zöldséget ropogtasson, vagy igyon meg egy pohár bort. Megoldás: nem csak akkor lehet jól beszélgetni a barátainkkal, szeretteinkkel, ha közben jó nagyokat eszünk. Szervezzük úgy a találkozókat, hogy azok ne a főétkezések idejére essenek. Sokkal szerencsésebb egy tea vagy kávé elfogyasztása mellett a fontos dolgokat megbeszélni!

Amennyiben rendszeresen a televízió képernyője vagy éppen a monitor előtt ebédel vagy vacsorázik, könnyen lehet, hogy a műsor vagy az éppen nézett film eltereli a figyelmet, és csak későn kapcsol: már rég jóllakott, de még mindig eszik. További evésre ösztönző jelenség, ha a reklámokat figyeljük: szinte észrevétlenül a kezünkbe kerül a fiókból a reklám hatására egy zacskó csipsz vagy pattogatott kukorica, esetleg kis rágcsálnivaló. Megoldás: ne együnk tévézés közben! A kaja helye az étkezőben vagy a konyhában legyen!

Lelki okok is állhatnak a túlevés mögött. Ezek a pszichés problémák gyökerezhetnek akár a gyerekkorban is. Ez az, amin mi magunk gyakran nem tudunk változtatni, vagy segíteni. Ezért ha a szomorúság, örömtelenség tünetei mellett azt veszi észre, hogy bármi történik, csak folyamatosan eszik és testsúlya növekszik, vegye igénybe szakember segítségét: keressen fel egy pszichológust vagy pszichiáter szakorvost.

Egy hozzászólás a(z) “A túlevés 6 leggyakoribb oka” bejegyzéshez

  1. Nagyon érdekesnek és tanulságosnak tartom ezeket a jó tanácsokat!Köszönöm szépen én igyekszem elolvasni őket és leszűrni a rám és a családomra vonatkozó dolgokat. Tisztelettel köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.