A férfi sportolók gyakrabban halnak meg verseny közben, mint a nők

A váratlan, hirtelen szívhalál mindig drámai esemény. Különösen nagy médiahír, ha közismert sportember az áldozat. Egy nagy francia vizsgálat azt bizonyítja, hogy verseny, küzdelem közben főleg a férfi sportolók fejezik be életüket hirtelen szívhalállal. Megfelelően elvégzett vizsgálatokkal a hirtelen halálra hajlamos sportolók egy része kiszűrhető lenne. 

Párizsban a Descartes Egyetem munkacsoportja, Eloi Marijon vezetésével azt vizsgálta, hogy milyen gyakori a rendszeresen sportolók körében a váratlan, hirtelen szívhalál, van-e ilyen szempontból különbség a Franciaországban legnépszerűbb sportok között, illetve a női és férfi sportolók ugyanolyan arányban veszélyeztetettek-e. Tanulmányuk eredményeit az amerikai kardiológusok neves szaklapja, a  Journal of American Medical Association (JAMA) közölte.

Az adatgyűjtés 2005-ben kezdődött. Sporttal kapcsolatosnak számított minden haláleset, ami 15-75 év közötti életkorú lakossal történt, egy órán belül valamilyen sporttevékenység során. Azt is ide vették, ahol először sikeresnek tűnő újraélesztést végeztek. Az enyhe munkaterhelés során bekövetkező haláleseteket kizárták az értékelésből.

A matematikai értékelés azt mutatta, hogy sportolással kapcsolatos, hirtelen szívhalál évente 10,07/millió gyakorisággal fordult elő a férfiak körében, míg a nők esetében ez csupán 0,51/millió volt. A két csoport közötti matematikai különbség (p<0.001) igen jelentős, mintegy hússzoros a különbség. 

Dr. Marijon és munkacsoportja leírja, hogy nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni ezekre a megfigyelésekre. Véleményük szerint feltételezhető, hogy a terheléses időtartam és a fizikai terhelés mértéke általában különbözhet a nők és a férfiak csoportjában. Kórélettani ok is lehetséges: a fiatal vagy legfeljebb középkorú nők esetében a koszorúér betegség előfordulása ritkább, mint a férfiaknál.

Az mindenképpen fontos üzenete a vizsgálatnak, hogy a sportolással kapcsolatos hirtelen szívhalál létezik és nem csak a hírességeket érinti. Mindenképpen ajánlott a rendszeresen sportolóknál már fiatal korban megfelelő szűrővizsgálatok elvégzése a kockázat felmérése céljából. Élsportolók esetében szinte kötelező érvényű a keringési rendszer alapos kivizsgálása! Kardiológiai szűrővizsgálatok >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.