A reggeli kihagyása fokozza a szívinfarktus kockázatát

Most már egy nagy tanulmány eredményei is támogatják az ismert bölcsességet: a reggeli étkezés kihagyása a nap kezdésének egy egészségtelen módja. Rendszeresen reggeliző társaikkal összehasonlítva a reggelit kihagyó férfiak kockázata a szívinfarktus kialakulására vagy a koszorúér betegség okozta halál bekövetkeztére 27%-kal magasabb volt.  

A Dr. Leah. E. Cahill vezette vizsgálat (Health Professionals Follow-up Study – HPFS) eredményeit a Circulation nevű neves szaklap tette közzé 2013. júliusában. A vizsgálók közel 27.000 középkorú vagy idősebb férfi állapotát követték több mint 16 éven át.

 “Nagy betegszámú, hosszan tartó vizsgálat volt, és az eredmények nagyon erősen bizonyítják a reggeli étkezés kimaradása és a megnövekedett infarktus kockázat közötti összefüggést” nyilatkozta a vizsgálat társszerzője, Dr. Eric B. Rimm, megjegyezve azt is, annál nagyobbnak találták a kockázatot, minél fiatalabb korcsoportba tartozott valaki.

“A vizsgálat eredménye egy meglehetősen egyszerű, általános érvényű társadalmi üzenetet hordoz, és még olcsó is. Más diétákkal és életmódi tényezőkkel összehasonlítva ez csak egyszerű életviteli változtatást igénylő megoldás” mondta Rimm. Az orvosoknak mindössze azt kell tanácsolniuk a pácienseiknek, hogy „étkezzenek rendszeresen, különös figyelmet fordítva a reggelire”.

Reggelizz, akár egy király

Egy korábbi, 2002-es vizsgálat (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES) eredményei szerint az USA-ban élő lakosság kb. 20%-a kihagyja a reggeli étkezést. A HPFS korábbi adatainak elemzése alapján a reggelit kihagyó férfiak esetében magasabb volt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának esélye is. Annak eldöntésére, hogy miért befolyásolja a reggeli kimaradása a keringési rendszer állapotát, elemezték a HPFS résztvevőitől nyert adatokat. A vizsgált férfiak többsége fehérbőrű volt, európai felmenőkkel.

A reggelit kihagyó férfiak többsége a fiatalabb generációhoz tartozott, teljes munkaidőben dolgoztak, több alkoholt fogyasztottak, inkább egyedülállóak voltak, kevesebbet sportoltak, többet dohányoztak, mint a reggelit fogyasztó csoport.

Számos lehetséges összefüggés elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a reggeli étkezés kihagyása révén a koszorúér-betegség kockázata 27%-kal megnő. Egyszerűen fogalmazva: aki nem eszik reggelit, 27%-kal nagyobb az esélye arra, hogy (akár végzetes) szívinfarktust kapjon.

A reggeli kimaradása befolyásolhatja a hagyományos érrendszeri kockázati tényezőket

 “A nem reggelizők vérében magasabb az éhomi inzulin-, triglicerid és LDL-koleszterin szint, valószínűleg azért, mert a szervezet így reagál arra a tényre, hogy 12-14 órán át nincs megfelelő külső kalóriaforrása és ez extra (hosszú ideig tartó) stressz terhet jelent a szervezet egésze számára” mondta Rimm.

A kockázat legnagyobb mértékű emelkedését, 50%-os értéket a 45-60 éves korosztályban találták. 60 év felett viszont már érdemi kockázatnövekedést nem észleltek a nem reggeliző férfiak között.

Egy másik, a nők egészségét felmérő vizsgálat előzetes eredményei azt sugallják, hogy az egészséges életmód és a rendszeres étkezések a nők esetében is ugyanolyan fontosak, mint a férfiaknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.