A gyógyító görögdinnye

Felmérések szerint a magyar lakosságnak alapvetően alacsony a kálium és a magnézium bevitele. Ennek oka, hogy ezek az értékes anyagok főleg zöldségekben, gyümölcsökben vannak jelen, és ezek fogyasztása még mindig alatta marad az ajánlott mértéknek. Nyáron a zöldségek és gyümölcsök közül a görögdinnye ideális választás lehet: 90 százaléka víz, ami fokozatosan, az emésztés során szabadul fel, tehát sem a keringést, sem a szívet, sem a vesét nem terheli meg úgy, mintha hirtelen enyhítenénk a szomjunkat. Gazdag ásványi anyagokban, vitaminban is.

Amerikai kutatók szerint a görögdinnye fogyasztása segítség lehet a diéta során is! 

A nyári hónapok egyik kedvelt gyümölcse a görögdinnye. Nem csupán finom, de hűsít is, ráadásul magas víztartalmának köszönhetően az anyagcserét is segíti.

A Kentucky Egyetem kutatói rámutattak, hogy a görögdinnye fogyasztása módosítja a vérzsír összetételét – csökkentve ezáltal a hasi hízást, valamint a keringési rendszert érintő betegségek kockázatát.

Miért, mi van a görögdinnyében?

Mivel a görögdinnye 90%-ban víz, így alkalmas folyadékpótlásra, serkenti az anyagcserét. Emellett energiatartalma alacsony – száz gramm mindössze 29 kalóriát tartalmaz -, fehérje- és zsírtartama pedig elhanyagolható.

Mivel a benne lévő szénhidrát nagyrészt gyorsan felszívódó fruktózból áll, a vércukorszintet hirtelen emeli meg. Nem javasolt tehát ész nélkül enni a dinnyét, ha valaki fogyni vágyik, legyen a gyümölcs egy alacsony kalóriatartalmú, de változatos étrend része.

A nyolc héten át tartó vizsgálat végén a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a görögdinnyelevet fogyasztó csoport tagjai testsúlya és vérzsírszintje alacsonyabb volt a normál étrendet fogyasztókhoz képest. A zsírmentes testtömeg nem csökkent, vagyis izomból nem, csupán testzsírból fogytak. Nem csupán azért előnyös görögdinnyét fogyasztani, hogy a test alakja formásabb legyen, az egészség szempontjából is ajánlott beiktatni az étrendedbe a piros húsú gyümölcsöt. A kutatást vezető dr. Sibu Saha szerint ugyanis a vér koleszterin-szintje is lényegesen alacsonyabb volt a görögdinnyelevet kapó kíséreti csoport esetében. Vagyis a gyümölcs a testsúly mellett segít csökkenteni szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.