Dupla vagy Semmi! – szakmai előadás

Szakmai konferencia felvétele. Az előadás témája a koleszterin-szint csökkentés lehetőségét boncolgatja. Bár szakmai szintű az előadás, de a nagyközönség számára is tartalmaz hasznos információkat.

3 hozzászólás a(z) “Dupla vagy Semmi! – szakmai előadás” bejegyzéshez

  1. Már évek óta magas a koleszterinem, ezért orvosságot kell rá szednem. A háziorvosom gyakran új gyógyszert ír fel. Ő azt mondja, hogy mindegy, mert a hatóanyaga mindegyiknek azonos. Azt szeretném tudni, hogy valóban nem számít, hogy melyik készítményt szedem? Ha nem számít, akkor miért drágább az egyik, mint a másik?

    köszönöm,
    Kocska Richárd

    • Kedves Richárd,
      A forgalomban lévő koleszterincsökkentő gyógyszerek hatóanyagtartalma valóban ugyanaz, ezt Magyarországon az ún. bioekvivalencia (egyenértékűség) vizsgálatokkal igazolják. A gyártási technológia különböző lehet (vivőanyag, formulázás, stb.). Amennyiben a helyettesítő készítményt az eredeti készítménnyel egyenértékűnek minősítették, úgy ezek egymással helyettesíthetőek. Célszerű azonban a korábban már bevált, hatékony gyógyszert választani, így elkerülhetőek a gyógyszertechnikai különbségek miatti eltérő hatások. A jelenlegi jogszabály szerint gyári nevet már fel sem tüntethetnek az orvosok a vényen, csak a hatóanyagot. Az árkülönbség részben a gyógyszergyárak árai illetve a TB támogatás különbségéből adódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.