Férfitársaim (és partnereik) figyelmébe – A merevedési zavar a szívinfarktus előszobája lehet

Blogom az érbetegségek kialakulásával, okaival, kezelési lehetőségeivel foglalkozik. A tematikus felépítés mellett lehet témákat kérni. Több felkérés érkezett a merevedési zavar témakörével kapcsolatban, így a tematikus részeket megszakítva ezzel a kérdéskörrel foglalkozom. A bejegyzés nem az esetenként előforduló, hanem a krónikusan fennálló potencia problémákról szól.

A merevedési zavar valamilyen formája a magyar férfilakosság közel felét érinti, a jelenség kellemetlen volta miatt mégis csak a férfiak töredéke fordul orvoshoz. Pedig azon kívül, hogy a férfiak és partnereik életét megkeserítő jelenségről van szó, az esetek kb. 2/3-ában a háttérben valamilyen keringési betegség is meghúzódik. Ha ezt megfelelően kezelik, a merevedési zavar is megoldódhat.

Az életkor előre-haladtával a férfiak merevedési zavara egyre gyakoribbá válik. A negyvenes korosztályban 2,4%, az ötvenes években 6%, a hatvanas éveiben járó férfiaknál 17%, hetven év felett már 40% az előfordulás gyakorisága. Az erekciós zavarral (erektilis diszfunkció, ED) küszködő férfiaknál 80%-kal nagyobb eséllyel jelentkezik szívbetegség, mint azoknál, akiknek nincs merevedési problémájuk. A kockázatnövekedés aránya a legnagyobb (kétszeres) a 40 és 49 év közötti korosztálynál – közölték az amerikai Mayo Klinika orvosai.  Ez nem azt jelenti, hogy minden erekciós problémával küszködő férfi szívbeteg, sem azt, hogy minden szívbeteg impotens, a betegeknek azonban tisztában kell lenniük a kettő között lehetséges kapcsolattal.

Az érpálya szervezetünkben egységes rendszert alkot. Így nem meglepő, hogy a panaszt okozó koszorúér betegség kialakulását 2-3 évvel megelőzi az erektilis diszfunkció, vagyis a betegnek már akkor merevedési zavara van, mikor a szív-érrendszeri betegsége még visszafordítható stádiumban van. Kellő odafigyeléssel elkerülhető a később rokkantsághoz vagy halálhoz vezető szívroham vagy stroke, ha ilyenkor már szakorvoshoz fordulunk. Az aktus kapcsán így egy kudarc ráterelheti a férfiak vagy partnerük figyelmét a fenyegető veszélyre.

Mitől alakul ki a merevedési zavar?

A normális erekcióhoz, vagyis közösülésre képessé tevő merevedés eléréséhez vaszkuláris (érrendszeri, keringési), neurológiai (idegrendszeri, beidegzési), endokrin (hormonális) és pszichés folyamatok jól összehangolt működése szükséges. Bármelyikben zavar támad, a merevedés gyengülhet, vagy megszűnhet.

Hippokratész, az orvoslás atyja, a munkával járó túlzott foglalatosságban, illetve a nem kellőképpen vonzó feleségben látta az impotencia okát. Ma már tudjuk, hogy Hippokratész megállapítása kiegészítést igényel, mert a merevedési zavar hátterében betegség által kiváltott állapotok, testi és lelki problémák egyaránt állhatnak. Blogom elsősorban az érbetegségek témájával foglalkozik, ezért itt főként erről az oldalról közelítem meg a problémát.

Szervi okok

A lelki problémák mellett gyakori, hogy a merevedési zavar olyan betegség előjele, mely a szervezet egészében – így a hímvesszőben is – korlátozza a vér áramlását. A cukorbetegség, a szívbetegség, illetve a magas vérnyomás mind gátolják a vér áramlását azáltal, hogy kárt tesznek a véredényekben, idegpályákban, a simaizomzatban vagy azokban a rostos szövetekben, amelyek szerepet kapnak a merevedés kialakulásában, illetve megtartásában. Ezenkívül hormonzavar, a hímvessző idegeinek sérülése, betegsége is meghúzódhat a háttérben, továbbá bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a merevedési zavar. Bármi áll a merevedési zavar hátterében, rendkívül fontos az ok kiderítése és megszüntetése.

Betegségek

 • Érelmeszesedés, magas vérnyomás
 • Szívbetegség
 • Cukorbetegség
 • Vese- és májbetegség
 • Pajzsmirigy- és egyéb hormonális problémák
 • Depresszió
 • Szklerózis multiplex
 • Krónikus tüdőbetegségek

A szervi okok közül az ér eredetű ok a leggyakoribb, mely az összes eset kétharmadában megtalálható a háttérben. Ez azonban ritkán jelenti a hímvesszőt ellátó artériák szűkületét, bár kétségtelenül szervezetünkben ezeknek az ereknek az átmérője a legkisebb. Ehhez hasonló kis átmérőjű erek a szívet tápláló koszorúerek is. Így bármelyik vékony éren egy kis plakk képződés, azaz felrakódás komoly keringési akadályt, funkció kiesést okozhat (pl. merevedési zavart, szívinfarktust, stb.). A plakk képződése azonban már a végkifejlet. A folyamat sokkal hamarabb kezdődik, melynek során érrendszerünkben egy kóros folyamat indul el. Ez az ereket belülről bélelő sejtréteg, az endotel funkciójának romlását jelenti. Ilyenkor nem, vagy csak kisebb mennyiségben képződik az a jótékony hatású molekula (nitrogén-monoxid, NO) mely az erekre ható káros hatásokat ellensúlyozva az erek kitágulását okozza.

Balesetek, műtétek

A merevedési zavarok hátterében balesetek, sérülések és műtéti beavatkozások is állhatnak, mert ezek következtében károsodás érhet bizonyos – többek között a merevedésért is felelős – idegeket, ereket.

Gyógyszerek

A merevedési zavarral járó esetek körülbelül 25 százalékát olyan gyógyszerek okozzák, amelyeket más betegségek (magas vérnyomás, szívbetegség, depresszió) kezelésére használnak. A daganatos megbetegedések kezelése során alkalmazott kemoterápia is okozhat problémákat a szexuális életben. A leggyakoribb, erekciót befolyásoló gyógyszerek:

 • vérnyomáscsökkentő szerek
 • nyugtatók, depresszió elleni szerek
 • hormonkészítmények és hormonhatású szerek
 • vízhajtók
 • szívritmus-szabályzók
 • bizonyos gyomorsav-termelődést csökkentő szerek
 • a legtöbb daganatsejt-növekedést gátló szer
 • kábító hatású fájdalomcsillapítók

Életkor

Az öregedés természetes velejárója, hogy a hímvessző veszít merevségéből vagy több idő szükséges a kellő merevség eléréséhez.

Hogy lehet megelőzni és gyógyítani?

Fontos, hogy a problémáról és a kezeléséről nyíltan, szorongás nélkül tudjunk beszélni a partnerünkkel, hiszen őt is érinti. Az első feladat az esetleges pszichés háttér lehetősége miatt a partnerünkkel való konfliktusok megoldása. Ha ezek után sincs megnyugtató eredmény, akkor szükséges a szervi okok alapos vizsgálata és megoldása.

A merevedési zavarra hajlamosító tényezők közül sok elkerülhető, illetve kivédhető. Kizárólag szakorvos tudja eldönteni a pácienssel folytatott konzultáció alapján, hogy az illetőnél mi okozza a merevedési zavart.

Bár a merevedési zavarral küszködők többsége tisztában van azzal, hogy az életmód-változtatás elkerülhetetlen, csak elenyésző részük próbál ténylegesen változtatni az életvitelén.

Sokan nem törődnek azzal, hogy kicsit magas a vérnyomásuk vagy meghíznak, mintha törvényszerű lenne, hogy férfiak 40 éves koruk körül kezdenek „mackós” alkatot ölteni. A túlhajszoltság, a vezető beosztáshoz tartozó stressz ma már természetes, szinte elfogadott tény. Ha a férfiak szembesülnek a merevedési zavarral, egy részük orvoshoz fordul, mert az ágybeli kudarc arra sarkallja őket, hogy szakembertől kérjenek segítséget. Nemegyszer azonban ilyenkor már nagyobb baj van, mint ha időben kezeltették volna addig ártalmatlannak vélt tüneteiket. De nem csak az orvoshoz kellene idejekorán elmenni, a bajt meg is lehetne előzni: az egészséges életmód – például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, a stressz helyes kezelése, rendszeres testmozgás bevezetése a napirendbe, az étkezésre, testsúlyra való odafigyelés – a szív- és érrendszeri betegségek mellett a merevedési problémák rizikóját is csökkentheti, a vérkeringés javulásával a tünetek is javulhatnak.

Fontos: Nincs egyből-gyógyszer!

Az erekciós zavarokkal küszködők mintegy 2-5%-ánál áll fenn a prosztatarák gyanúja. Ezért felelőtlenség lenne, ha minden megelőző orvosi vizsgálat nélkül rögtön erekció-fokozó szert írnának fel az érintetteknek. Emellett az érrendszer betegségei is jelen lehetnek. Kellő kivizsgálás után már természetesen gyógyszeres kezelés is alkalmazható (a fizikai megoldásokról nem lesz szó). Számtalan „csodaszer” kapható a piacon, különféle teák, kapszulák, tabletták és porok formájában,  azonban jobbára ismeretlen összetételük és bizonytalan eredetük miatt nem ajánlom ezek szedését. Az ajánlható afrodiziákumok – szexuális vágyat növelő szerek – növényi eredetű formái közé tartoznak a ginseng, macagumó és yohimbin-tartalmú gyógyszerek. Megbízható növényi eredetű potencianövelő >>

A kizárólag vényre kapható, a foszfodiészteráz 5 enzimet gátló (PDE5-gátló) gyógyszerek csoportjába tartozó “színes tabletták” egyszerű használatuknak és hatékonyságuknak köszönhetően a merevedési zavarok legnépszerűbb kezelési módjává váltak világszerte. A forradalmi változást hozó sildenafil után jelentek meg a vardenafil és a tadalafil hatóanyagú tabletták.

A tablettát, mely kizárólag nemi ingerek és előjáték hatására okoz merevedést, az együttlét előtt bizonyos idővel kell bevenni. A gyógyszer hatóanyaga gátolja egy értágító anyag lebomlását, fokozza a hímvesszőben az értágulatot, és javítja a keringést, ezáltal elősegíti a merevedést. Bár ezeket a gyógyszereket világszerte több millió férfi használja sikerrel, mégsem felelnek meg mindenkinek. A gyógyszer nem gyógyítja a merevedési zavart okozó alapbetegséget, nem gátolja meg annak előrehaladását, a súlyos szövődmények kialakulását, ezért szedésének megkezdése előtt alapos orvosi vizsgálatra van szükség. Emellett nem alkalmas a pszichés problémák okozta merevedési zavar kezelésére (nem fokozza pl. a nemi vágyat). Nem hatásosak akkor sem, ha az érrendszer már súlyosan károsodott.

Amennyiben Ön bizonyos szív- vagy szembetegségben szenved, illetve nitrát tartalmú (koszorúér tágító) gyógyszert szed, más megoldást kell keresni, mert együttes alkalmazásuk súlyos, akár életveszélyt jelentő vérnyomásesést okozhat. Kezelőorvosa a kórtörténet ismeretében javaslatot fog tenni az Ön számára legmegfelelőbb kezelési módra.

Megbízható növényi eredetű potencianövelő >>

Hormonzavar vagy hormonhiány esetén hormonpótló kezelés vagy speciális gyógyszerek alkalmazása is szükségessé válhat. Ezek a gyógyszerek is csak szakember javaslatára és ellenőrzése mellett alkalmazhatóak biztonságosan.

A gyógyszeres kezelések az erek tágítása és az önbizalom helyreállítása révén a merevedés javulását eredményezik, így lehetséges, hogy a kezelés egy idő után el is hagyható.

Összefoglalva: a magyar férfiak közel fele a merevedési zavar valamilyen formájától szenved. Ha Ön is tapasztalt már hasonlót, és szeretné megoldani a problémát, szükséges részt vennie egy részletes orvosi vizsgálaton, mert az esetek jó részében kezelhető lelki vagy szervi ok állhat a háttérben. Az erekció zavara csak egy tünet, ami akár súlyos érrendszeri problémákat is jelezhet. Ez csak az alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatokkal dönthető el, ami a kezelés irányát és lehetőségeit is meghatározza.

Privát orvosi konzultáció: info@coronarocare.hu

3 hozzászólás a(z) “Férfitársaim (és partnereik) figyelmébe – A merevedési zavar a szívinfarktus előszobája lehet” bejegyzéshez

 1. A gyógynövényi összetételű étrend-kiegészítőkkel azért érdemes próbálkozni gyógyszeres kezelés előtt… hiszen a gyógyszerek nem veszélytelenek. Az étrend-kiegészítők összetétele nem titok és a NÉBIH is egyre szigorúbban szabályozza a piacra kerülő termékeket. Egyébiránt hasznos, részletes cikk. 🙂

  • Azt azért nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyógynövények is hatóanyagok révén segítenek, nem is egy található meg bennük. Ezért a hozzászólásban megemlített “a gyógyszerek nem veszélytelenek” megjegyzést a gyógynövényekre is ki kell mondanunk, hiszen így korrekt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.