Az otthoni vérnyomásmérés előnyei

A legújabb kutatások szerint a 24 órás ambuláns vérnyomásméréssel (ABPM) nem csupán a vérnyomás napközbeni váltakozása vehető észre, hanem az agyunkat érintő rejtett problémákra is fény derülhet.

Az ambuláns vérnyomás mérés során a páciens 24 órán keresztül viseli a készüléket, napközbeni teendőihez, valamint az éjszakai alvási periódusban is. A kutatáshoz az orvosok idős emberek agyi fehérállományának jellegzetességeit, valamint vérnyomásának változását hasonlították össze a tanulmány kezdetekor és két évvel később. Korábban vizsgálatok már kimutatták, hogy az agyi fehérállomány állapota összefüggésbe hozható a memóriaromlással és a gondolkodásbeli képességek csökkenésével. Mindezt érzékeny mágneses rezonanciás készülék  (MRI) segítségével vizsgálták.

A vizsgálatban a kutatók a résztvevők mozgásbeli és memória képességeit követték két évig, s azt figyelték meg, hogy az ambuláns vérnyomás értékének romlása, a memória és fizikai funkciók hanyatlása és az agyi károsodások között szoros az összefüggés. Dr. William B. White professzor, a Circulation című szaklapban publikált tanulmánya szerint ez volt az első olyan, idősek körében végzett vizsgálat, mely kimutatta, hogy a 24 órás vérnyomásmérés alatt agyi problémákra is fény derülhet. A szokványos klinikai vérnyomásmérésre viszont ez nem mondható el. Nagyban csökkenthető lenne az agyér-károsodások száma, ha a 24 órás ambuláns vérnyomásmérést gyakrabban alkalmaznák.

Mit tehet Ön a memória romlásának megelőzése érdekében?

 • A tanulmány eredményei alapján javasolt rendszeres otthoni vérnyomásmérések elvégzése
 • 140/90 Hgmm feletti értékek esetén szakorvosi konzultáció
 • 24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM) elvégzése
 • Vérnyomásbetegség stádiumának megállapítása
 • Életmódváltás, gyógyszerbeállítás
 • Rendszeres orvosi ellenőrzések

Rendelőnkben a magas vérnyomás kivizsgálásához, kezeléséhez szükséges feltételek teljes köre rendelkezésre áll, érdeklődjön elérhetőségeinken! (CoronaroCare.hu)

 

2 hozzászólás a(z) “Az otthoni vérnyomásmérés előnyei” bejegyzéshez

 1. Drága Doktor!

  Nem is olyan rég, MÉG az állt az orvosi könyvekben, hogy az egészséges ember szisztolés vérnyomása 100+az életkor. Akkor egy 40, vagy a fölötti embernek miért is kéne 140/90 Hgmm feletti értékkel SZAKorvosi konzultációra mennie?

  Ön szerint működne-e egy ecetes tisztító kúra, hasonlóan a kávéfőző kipucolásához?

  Köszönettel:
  Csubák László

  • Kedves László,
   Valóban kb. 30 évvel ezelőtt még ez a vérnyomás számítás hódított. Azóta számos vizsgálat igazolta, hogy a 140/90 hgmm feletti vérnyomással élő BARMILYEN életkorù egyének szív és érrendszeri megbetegedési és halálozási aránya jelentősen meghaladja az ez alatti értékkel élőkét. Ezért ma ez az ajánlott célérték minden korosztály számára.
   Az időszakos méregtelenítő-tisztító kúrák hasznosak a szervezet számára. Jómagam az ecetes kúrát az ecet gyomorirritáló hatása miatt nem az elsőként válastandó kúrák közé sorolom.
   Üdvözlettel,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.