A diétás üdítőitalok fokozhatják a cukor utáni vágyat, de akár a leukémia előfordulását is növelhetik

Egy olyan anyagot tartalmaznak, amelyről tudjuk, hogy ártalmas, de a besorolását csak nemrégiben változtatták meg „biztonságos”-ról „körültekintést igényel” kategóriára. És jó okkal: ez a trójai faló szabadon áraszthatja el szervezetünket, pusztíthat a testünkben és cukorbetegséghez, szívproblémákhoz, elhízáshoz vezethet.

Dióhéjban
  • Annak ellenére, hogy súlycsökkentőként népszerűsítik őket, a mesterséges édesítőszerekkel készült ételekről és italokról soha nem bizonyították, hogy fogyasztásuk valóban súlycsökkenéssel jár. Valójában az ezzel a témával foglalkozó tanulmányok az ellenkezőjét találták: fogyasztásuk kapcsán inkább hízás tapasztalható.
  • Egy friss, a diétás üdítők fogyasztását vizsgáló áttekintő tanulmány szerint  a diétás üdítőket fogyasztók ugyanazoktól az egészségkárosodásoktól szenvednek, mint  akik a hagyományos üdítőitalokat választják: ugyanúgy elhíznak, cukorbetegségük lesz, koszorúérbetegség és stroke alakul ki náluk.
  •  Egy amerikai minősítő társaság, a The Center for Science in the Public Interest (CSPI) nemrégiben lemínősítette a sucralose (Splenda) biztonságossági besorolását „biztonságos”-ról „körültekintést igényel” kategóriára, ami lényegében annyit jelent , hogy „kockázatot jelenthet és további vizsgálatokat igényel”.
  • Az eddig lefolytatott legátfogóbb és leghosszabb, az aszpartám toxikus hatásaival foglalkozó humán vizsgálat egyértelmű összefüggést talált az aszpartám fogyasztás és a non-Hodgkin limfóma és a leukémia között.

  A diétás üdítő többet árt, mit használ

Úgy gondolja, hogy ha diétás üdítőt iszik, akkor gond nélkül elfogyaszthatja az oly vágyott süteményeket miközben fogyni szeretne? Ha igen, akkor valószínűleg csodálkozni fog azon, hogy az ismételten elvégzett klinikai vizsgálatok újra igazolták a tényt: a mesterséges édesítőkkel édesített kalóriamentes vagy alacsony energiatartalmú italok és egyéb „diétás” élelmiszerek növelik az étvágyat, fokozzák a szénhidrát-éhséget, valamint fokozott zsírraktározást és elhízást okoznak. 

A legújabb, Trends in Endocrinology & Metabolism hasábjain megjelent cikk arra tényre hívja fel a figyelmet, hogy a diétás üdítőket fogyasztók pontosan ugyanazokban az egészségügyi problémákban szenvednek, mint akik a hagyományos üdítőket fogyasztják. Ezek a problémák a következők: jelentős testsúlynövekedés, cukorbetegség, koszorúérbetegség és stroke.

A szerzők – akiket sokkolt az eredmény – áttekintették az elmúlt 5 év vizsgálatainak eredményeit, amelyek a diétás üdítők fogyasztása és az egészségkárosodások lehetséges összefüggéseit vizsgálták.

“A megjelent cikk megvitatja ezeket az eredményeket és felveti azt a feltételezést, hogy az édes, de null-kalóriás vagy csökkentett energiatartalmú üdítők és élelmiszerek beavatkoznak a szervezet azon folyamataiba, amelyek szokványos esetben a cukor és az energia hasznosítás folyamán normálisan zajlanak. Emiatt az erős édesítő hatású szerek gyakori fogyasztása a várt hatással ellentétes anyagcsere működési zavart indít el” írják a szerzők. 

Dr. Sanjay Gupta magyarázata szerint a mesterséges édesítők becsapják a szervezetet: a szövetek azt hiszik, hogy cukrot kapnak, de amikor az ténylegesen nem érkezik  meg, a test úgy érzi, több cukorra van szüksége és ez fokozott szénhidrát iránti vágyat generál. A legtöbb ember bedől ezeknek a hamis jelzéseknek és túleszi magát más ételekkel és élelmiszerekkel is.

A mesterséges édesítőszerek valójában ELHÍZÁST okoznak

Az édes íz és a megnövekedett étvágy közti kapcsolatról szóló cikkek legalább 20 évre visszamenőleg megtalálhatóak az orvosi irodalomban. A két alábbi vizsgálat például a 80-as évek végén illetve a 90-es évek elején folyt és mindkettő megerősítette az összefüggést a mesterséges édesítők és a fokozott étvágy között.

  • Physiology & Behavior, 1988 (Élettan és viselkedés)– Ebben a vizsgálatban felfedték, hogy a null-kalóriás vagy alacsony energiatartalmú termékekben található erős édesítőszerek egyértelműen növelik az étvágyat. A három vizsgált édesítőszer közül az aszpartámnak volt a legerősebb étvágynövelő hatása.
  • Physiology & Behavior 1990 (Élettan és viselkedés) – Itt újraértékelték azt a kérdést, hogy vajon maga az „édes íz” növeli-e az étvágyat. A vizsgálat során különböző mennyiségű (0.05%, 0.3%, 0.5%, vagy 1.0%) aszpartámot tartalmazó rágógumit kellett a vizsgálati alanyoknak 15 percen át rágniuk.

Meglepő módon azok, akik mesterséges édesítőszerrel édesített rágógumit rágtak, megnövekedett étvágyról számoltak be a kontroll csoporthoz képest, akik nem édesített rágógumit kaptak, de a növekedés mértéke nem függött az alkalmazott aszpartám mennyiségétől. A legnagyobb étvágynövekedést a 0,3%-os aszpartámot kapó nők élték meg, a férfiaknál ez a 0,5%-os csoportnál volt jellemző. A szerző megállapítása a következő volt:

“A legnagyobb aszpartám dózisnak idő-függő, kétfázisú hatása volt az étvágyra: egy átmeneti csökkenés után tartós étvágy növekedést tapasztaltunk. Összességében az édesítőszer mennyisége, a vizsgált alanyok neme illetve az alkalmazást követően eltelt idő mind meghatározó tényezői annak, hogy az „édesség” milyen mértékű étvágynövekedést vált ki.”

“Az édesítőszerek és a cukor élelmiszerekből történő kivonása lehet a világméretű elhízás járvány megoldásának a kulcsa”

Ezért ne igyunk mesterséges édesítőkkel ízesített (és hagyományos cukros) üdítőket, nem rágózzunk! Őseink is életben maradtak, pedig “csak” vizet ittak! Persze az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk. >> 

Ha azt szeretnénk, hogy agyunk frissebben működjön, szellemi megterhelés esetén fokozottan fogyasszunk vizet, teljesítményünk javulni fog, mert a víz “megolajozza az agyat” >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.